2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Disznóvágás és mulatság a farsang jegyében KörösszegapátibanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-02-09 23:01:59
Élmény volt pénteken az apáti iskolásoknak az egész napos rendezvény, melyet a farsang jegyében rendeztek.

Drágulyné Teberán Mária tanítónõ a disznótor megrendezését, Pintye Edit tanítónõ pedig a farsang megszervezését vállalta. A pedagógusok és a szülõk egyaránt támogatták, segítették Õket.

A helyi önkormányzat a 130-140 kg-os sertést biztosította az iskolának erre az alkalomra.

A reggel disznóöléssel, és annak feldolgozásával kezdõdött. Tokai Tibor vezetésével. mint ahogyan azt 50-60 évvel ezelõtt a faluhelyeken szokás volt szalmával perzselték a levágott disznót. Késõbb pedig már gázperzselõvel folytatták, mert akkor már az volt a szokás.

Reggelire tepertõs pogácsa és tea volt mindenkinek. Majd a berettyóújfalui Múzeum munkatársai Kállai Irén vezetésével fotók kivetítésével elevenítették fel az iskolásoknak a régi disznótori hagyományokat, az ahhoz kapcsolódó szokásokat. Szükség is volt erre, hisz az utóbbi évtizedekben már faluhelyen sem vesznek részt a gyerekek a disznótorban. Nagyon kevés azon helyeknek a száma, ahol disznótort tartanak.

Ebédre a szakácsnõk orjalevest fõztek házilag készített finom tésztával. Mindenki evett finom toroskáposztát, majd pedig a farsangi idõszak legjellemzõbb tésztáját a fánkot kóstolhatták meg.

Ebéd után a gyerekek közkedvelt karaoke versenye következett. Késõbb pedig a jelmezbe öltözöttek mutatkoztak be. A nagyszámú közönség jót mulatott egyes szereplõk bemutatkozásán, vagy a látott jelmezeken. A zsûri pedig értékes jutalommal díjazta azokat, akik felöltöztek. Ezt követte a táncház, amikor táncra perdültek gyermekek felnõttek egyaránt. Mindenki nagyon jól szórakozott.

Ez a tartalmas nap pedig azzal fejezõdött be, hogy a gyerekek és felnõttek megkóstolhatták a frissen sült kolbászt és a finom hájas tésztát.

Mire vége lett az iskolai programnak a jelenlévõk egyaránt megállapíthatták, hogy fáradságos napot fejeztek be, de mindenki jól érezte magát.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!