2024. április 23. Kedd, Béla.
 
NATO-radar - Megkezdõdött a medinai radartorony mûszaki átadásaForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-10 13:35:06
Megkezdõdött a medinai 3D-s NATO-radartorony mûszaki átadása, a létesítményt várhatóan márciusban adják át hivatalosan - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) sajtóosztálya csütörtökön az MTI-vel.

A HM EI Zrt. és a Mega-Logistic Zrt. konzorciuma 2014. január 28-ára készre jelentette a radartorony kivitelezését, a mûszaki átadás-átvételi eljárásban részt vesznek az érintett katonai szervezetek, katonai mûszaki ellenõrök és a radartorony tervezõje - írták az MTI megkeresésére.

A radartoronyban, amely már 2013. december 10. óta rendelkezik használatbavételi engedéllyel, az elmúlt két hónapban csak a híradó-informatikai szerelési munkálatok folytak. A toronyra telepített kommunikációs rendszer sikeresen átvette a laktanya mellett eddig mûködõ antennatorony és híradástechnikai konténer szerepét, amelyeket 2014. január 15-16-án bontottak le. A HM közlése szerint az olasz gyártmányú radarberendezés még nem érkezett meg a helyszínre. "A magyar partner készen áll fogadására" - írták.

Az olasz Selex ES szakemberei a HM Arzenál Zrt. közremûködésével február 4-5-én beüzemelték a radartorony csonkagömbjének terében található darut, amely feltétele a radar telepítésének. "A radartorony építés-kivitelezésében nincs késés, a kivitelezési feladatok a szerzõdéses határidõre befejezõdtek" - olvasható a tájékoztatóban. Mint írták: a torony a radar telepítéséhez rendelkezésre áll, "ettõl kezdve a radarral kapcsolatos tevékenységek a gyártó felelõsségébe tartoznak".

A gyártó az említett beépített daru beüzemelését követõen kezdi meg a radar szállítását, majd telepítését. 2014 végén biztosítottak lesznek a radar hadrendbe állításának feltételei, a hadrendbe állási folyamat várhatóan 2015 elsõ negyedévében fejezõdik be - írta a HM.

A medinai radarállomás építése 2012. októberben kezdõdött egymilliárd-ötvenmillió forintos beruházással, az új háromdimenziós radar az 1987-ben telepített szovjet lokátortechnikát váltja fel. A medinai radar mellett két, már meglévõ, úgynevezett réskitöltõ radarszázad és a békéscsabai, valamint a bánkúti 3D-s radar együtt biztosítja az ország légterének védelmét. A radartorony megvalósítási költségének 94 százalékát a NATO fedezi, a mûködési költségekhez 19 éven keresztül hozzájárul az észak-atlanti szövetség.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!