2024. április 24. Szerda, György.
 
150 ezer fiatal munkába állását segítikForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-10 14:33:40
150 ezer fiatal munkába állását segíti majd a 2014-2020 közötti európai uniós költségvetési idõszakban Magyarország azzal, hogy a foglalkoztatási célokra rendelkezésére álló 600 milliárd forint egyharmadát a 15-24 éves fiatalok munkaerõ-piaci helyzetének javítására fordítja - jelentette ki a foglalkoztatáspolitikai államtitkár.

Az Európai Unióban 10 év alatt megduplázódott a munkanélküli fiatalok száma. Görögországban 100-ból 60 fiatalnak nincs munkája, de Spanyolországban is minden második fiatal állástalan. Magyarországon miközben 20 éve nem látott szinten van a foglalkoztatottság, 4 milliónál is többen dolgoznak, de a fiatalok munkanélkülisége továbbra is magas.
Az Unió állam és kormányfõi novemberben, Párizsban egyeztettek a fiatalok munkalehetõségeirõl. Orbán Viktor a tanácskozás után azt mondta: nem hangzott el olyan ötlet, amit Magyarország ne próbált volna ki vagy ne tett volna már meg.

„Lényegében minden hangszeren játszunk otthon, tehát olyan típusú megoldásokról beszél mindenki, amelyek már a magyar jogrendnek a részét képezik. A munkahelyvédelmi akcióterv ilyen dolog, de a fiatalok vállalkozóvá válását segítõ program is ilyen” – fogalmazott Orbán Viktor.

A foglalkoztatáspolitikai államtitkár egy pénteki rendezvényen azt mondta: a Magyarországon már alkalmazott megoldásoknak köszönhetõ, hogy sok fiatal jutott munkához.

„Gyakorlatilag annak köszönhetõ, hogy a zuhanást meg tudtuk állítani, hogy ezeket az eszközöket mi már az elmúlt években is igénybe vettük. Ezeket szeretnénk a következõ idõszakban erõsíteni és ezzel azt elérni, hogy ebbõl a 200 milliárdból nagyjából a következõ 7 évben mintegy 150 ezer fiatal munkába állását segítsük”- mondta Czomba Sándor.

A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke azt mondja: a magyar fiatalok harmada szívesen vállalkozna, ha ehhez megfelelõ képzést és támogatást kapna. Kovács Patrik szerint az új vállalkozások további munkahelyeket is teremtenének.

Kovács Patrik, a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségnek elnöke azt mondta: a tapasztalatokból az látszik, hogy a fiatalok elõszeretettel alkalmaznak más fiatalokat a vállalkozásaikban. Ennek pedig mindenképpen egy pozitív felszívó hatása van az ifjúsági munkanélküliségre nézve – tette hozzá.

Tavaly õsszel indult a fiatalok vállalkozóvá válását segítõ program, amelyre a kormány 7 milliárd forintot biztosított. A jelentkezõk akár 6 millió forintot is kaphattak egy saját vállalkozás indítására.

A már korábban elindított elsõ munkahelygarancia program, a munkahelyvédelmi akcióterv és a munkahelymegõrzési támogatások segítségével pedig az elmúlt években 140 ezer fiatal foglalkoztatását segítette az állam.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!