2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Ingyenes készpénzfelvétel: erre is figyeljen a limitnélForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-10 14:40:35
Törvénybe foglalták a 150 ezer forintos ingyenes készpénzfelvételt. A szakértõ azonban óvatosságra inti a kártyahasználókat, mert a magasabb limit a tolvajoknak is kedvezhet.

Törvénybe foglalta a készpénzfelvételi limiteket az Országgyûlés. Az ATM-ekbõl egy hete lehet ingyen készpénzt felvenni. Az Országgyûlés csütörtökön a harmadik rezsicsökkentés részeként döntött a készpénzfelvétel újabb szabályairól, amelyek szerint a bankok ezentúl nem határozhatnak meg napi 150 ezer forintnál alacsonyabb készpénzfelvételi limitet, és biztosítaniuk kell azt is, hogy az ügyfelek egy alkalommal legalább 75 ezer forintot tudjanak kivenni egy automatából.

A Híradónak nyilatkozó szakértõ szerint nem érdemes túl magas limitet beállítani. Így ha ellopják, vagy elveszik a bankkártya, kevesebb kár érheti az ügyfelet. Gergely Péter hozzátette: az új jogszabály garantálja az ügyfeleknek, hogy élhessenek a jogukkal. Az utóbbi években általánossá vált, hogy 50 ezer forintnál nagyobb összeget nem veszünk fel - magyarázta a bankracio.hu elemzõje, hozzátéve: ha valakinek mégis több készpénzre van szüksége, akkor a bankoknak nem lesz lehetõségük játszani ezzel.

Emellett azt is törvénybe foglalta az Országgyûlés, hogy a szabályokat megsértõ bankokra legalább fél milliárdos bírságot kell kiszabnia a jegybanknak. A Magyar Nemzeti Bank már most több mint 150 pénzintézetnél vizsgálódik. Míg korábban átlagosan 20-40 millió forintos bírságokat szabtak ki a jogsértõ intézetekre, most ez a többszörösére emelkedik. Binder István, az MNB szóvivõje hangsúlyozta: a szabálytalanul eljáró bankoknak nemcsak a bírságot kell kifizetniük, hanem azt a pénzt is vissza kell adniuk az ügyfeleknek, amelyet jogtalanul vontak el tõlük.

Februárig a számlatulajdonosok 30 százaléka igényelte az ingyenes készpénzfelvételt. A nyilatkozatokat azonban még most is le lehet adni. Az adott hónap 20-áig benyújtott igénylések után a következõ hónaptól vehetõ igénybe a kedvezmény. A Híradónak nyilatkozó szakértõ szerint ezzel egy család évente akár 40 ezer forintot is megspórolhat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!