2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
A Szolidaritás a Lidl üzletlánc bojkottjára szólított felForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-10 14:54:40
Címkék: Bihari hírek, lidl
A Lidl élelmiszer-kereskedelmi hálózat üzleteinek bojkottjára szólított fel Lengyelországban a Szolidaritás szakszervezet. Ennek oka, hogy elbocsátották a Szolidaritás Lidlnél mûködõ üzemi szervezetének csúcsvezetõségét azután, hogy az jobb munkafeltételeket követelt az alkalmazottaknak. A Lidl Lengyelország azt állítja, hogy a felmondás jogszerû volt.

Az egész februárban tartó bojkott az elsõ szakasza a szakszervezet tervezett, hosszú távú akciósorozatának, mellyel a Lidlnél bevett munkafeltételek ellen tiltakozik. Marek Lewandowski, a Szolidaritás szóvivõje sajtóértekezletén közölte, hogy bírósághoz fordulnak az elbocsátások miatt. A szakszervezet emellett fontolgatja, hogy panasszal fordul a Nemzetközi Munkaügyi Szervezethez (ILO) és a Gazdasági Együttmûködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD).

A Lidlnél mûködõ üzemi szakszervezetet egy éve alapították. Lewandowski szerint az igazgatóság kezdettõl fogva zaklatta a szakszervezet aktív tagjait. Decemberben végül felmondtak a szakszervezeti vezetõnõnek és helyettesének azzal az indoklással, hogy illegális tiltakozó akciókban vettek részt. Lewandowski azzal vádolta a Lidlt, hogy meg akar szabadulni az üzletláncnál mûködõ Szolidaritástól. A szakszervezet azt követelte, hogy több munkaerõt foglalkoztassanak az üzletekben. A Szolidaritás szerint a jelenlegi alkalmazottakat kihasználják, olykor napi 12 órát is dolgoztatják.

Patrycja Kaminska, az üzletlánc szóvivõje azt mondta a Gazeta Wyborcza címû napilapnak, hogy az elbocsátások jogszerûek voltak, mert a két érintett személy hamis aláírásokat nyújtott be, és több illegális tiltakozó akciót szervezett.

Nem az elsõ eset Lengyelországban, hogy egy szakszervezet nyilvánosan bírál egy vállalatot, ily módon próbálva nyomást gyakorolni a vezetõségre. Autógumik égetése vagy utcára vonulás helyett a szakszervezetek mind gyakrabban folyamodnak bojkottfelhívásokhoz, hogy a lehetõ leggyorsabban jobb munkafeltételeket csikarjanak ki.

A Biedronka lengyel diszkont szupermarket-hálózat néhány, a dolgozók kizsákmányolása miatt ellene indított és elveszített per után megpróbálja az alkalmazottbarát cég képét kialakítani magáról. A vállalat jelenleg legkevesebb 2 ezer zloty (mintegy 150 ezer forint) havi bér fizet, 300 zlotyval (22 ezer forint) többet a minimálbérnél. A Kaufland áruházláncnál is sikerült elérni az üzletek blokádjának sorozatával, hogy Lengyelországban minden munkavállalóval határozatlan idejû szerzõdést kössenek. A Kaufland - a Lidllel együtt - a német Schwarz-csoporthoz tartozik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!