2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Még mindig Ciprus a magyar offshore paradicsomForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-10 15:01:26
Az uniós és amerikai nyomás következményeként kevesebb az ilyen vállalkozás, mint egy éve volt. Hongkong, a Marshall-szigetek, Belize eközben több magyar céggel "büszkélkedhetett".

Mérsékelten ugyan, de csökken azon magyar cégek száma, amelyeknek a tulajdonosa valamelyik offshore országbeli cég; a legtöbb magyar cégtulajdonos Ciprusban, a Seychelle-szigeteken és Hollandiában székel a Bisnode üzleti információszolgáltató elemzése szerint. Az Európai Unió és az Egyesült Államok adóparadicsomokra irányuló, folytatódó nyomásgyakorlásának következményeként az adóparadicsomokban tevékenykedõ cégtulajdonosok száma Magyarországon 2013-ban 3,1 százalékkal csökkent (egy évvel korábban még 2,33 százalékkal növekedett). Szlovákiában eközben nõ az offshore országokhoz köthetõ cégek száma, 2013-ban több mint 5,5 százalékos növekedést könyveltek el, ráadásul arányaiban is több offshore vállalkozás tevékenykedik, mint Magyarországon.

A Cipruson bejegyzett magyar cégtulajdonosok száma a ciprusi pénzügyi válság hatására egy év alatt 7,8 százalékkal mérséklõdött, csökkenés volt tapasztalható Hollandiában (2,6 százalék) és a Seychelle-szigeteken is (1,9 százalék). Cipruson 1469, a Seychelle-szigeteken 1303, Hollandiában pedig 1246 magyar cégtulajdonos volt bejegyezve 2013 végén. Az említett három országon kívül kedvelt offshore célpont még Svájc, Panama, Belize, Luxemburg és Liechtenstein is. Ezekben az államokban is több mint 500 mûködõ magyar cégnek van tulajdonosa, de közülük Belize az egyetlen, ahol nõtt a Magyarországhoz kapcsolódó cégek száma. Néhány száz cég kötõdik a Marshall-szigetekhez, Hongkonghoz, Írországhoz, illetve Gibraltárhoz is.

A közlemény szerint a Top 10 célpont közül a mûködõ magyar cégek tulajdonosainak körében leginkább Ciprus és Panama népszerûsége csökkent, míg Hongkong, a Marshall-szigetek vagy Belize több magyar céggel büszkélkedhetett, mint egy évvel korábban. Seychelle-szigeteki tulajdonossal alakult a legtöbb új offshore cég 2013-ban, ami a szlovákiai cégek körében is a legnépszerûbb célpont volt. Magyarországon 77, míg Szlovákiában 40 új cég jött létre a szigeteken mûködõ tulajdonossal. Ezt követõen Ciprus, Belize, Svájc, Panama és Hollandia volt a legnépszerûbb adóparadicsom. Új offshore cégnek azt a vállalkozást tekintik, amelyik az adott idõszakban alakult valamelyik kedvezõ adózású országban vagy már hosszabb ideje tevékenykedett ott, de a megjelölt idõszakban lett tulajdonosa az adott országbeli cég.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!