2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Közösen fejleszt szélerõmûvet a Pécsi Tudományegyetem és a Lakics Kft.Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-10 15:15:24
Egy 50 kW-os kisüzemi szélerõmû fejlesztési projektjét indítja el a kaposvári székhelyû Lakics Gépgyártó Kft. a Pécsi Tudományegyetemmel karöltve.

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora és Lakics Péter, a kaposvári székhelyû Lakics Gépgyártó Kft. ügyvezetõ igazgatója hétfõn írta alá azt az együttmûködési megállapodást, amelynek értelmében a jövõben a kutatás-fejlesztés, technológia-transzfer és kutatási eredmények hasznosítása területén mûködik együtt az egyetem és a társaság. Az intézmény és a társaság elsõ közös kutatás-fejlesztési projektje egy 50 kW-os kisüzemi szélerõmû fejlesztése lesz.   

Lakics Péter az MTI-nek elmondta, hogy cégük jelenleg is több kisüzemi szélerõmû fejlesztését végzi, ezek közül a kisebb teljesítményûek piaci bevezetését pár hónapon belül elindítják. Az egyetemmel közösen elindított, várhatóan több százmillió forintos fejlesztési projektnek köszönhetõen egy-két éven belül állnának elõ az új, 50 kW-os termékkel. Ez utóbbi egy-egy mezõgazdasági vállalat, termelõüzem. Mint mondta, a társaságot beszállítócégbõl egy erõteljes kutató-fejlesztõ tevékenységet végzõ, saját fejlesztésû termékeket elõállító és értékesítõ vállalkozássá transzformálják, ehhez hívják segítségül a PTE-t.   

Bódis József, a PTE rektora az egyetem az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményében úgy fogalmazott, az együttmûködéssel a Pécsi Tudományegyetem a régió meghatározó szereplõjeként tovább kívánja erõsíteni a vállalatokkal való kapcsolatrendszerét, együttmûködéseinek amúgy is széles palettáját, hogy minél magasabb arányban részesüljön az uniótól K+F területen érkezõ támogatásokból.   

A villamos motorok és generátorok részegységeinek gyártásával foglalkozó, kaposvári székhelyû, 250 embert foglalkoztató Lakics Kft. a szélerõmûvekbe épített generátorok acélszerkezetû részegységeinek vezetõ európai gyártója. A vállalkozás vevõi a megújuló energiaforrásokat elõállító piac meghatározó multinacionális szereplõi, mint a Siemens, az ABB, a General Electrics.   

A társaság a nyilvánosan elérhetõ adatok szerint a 2012-es évet 4,4 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 244 millió forint nyereséggel zárta, 2011-ben 4,36 milliárd forintos bevétel mellett 298 millió forintos adózott eredményt ért el. A cég eddig több mint 90 százalékban exportra termelt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!