2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Svájci népszavazás - Nagy a felháborodás az EU-banForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-10 15:22:25
A bevándorlás korlátozásáról tartott népszavazás eredménye több mint húsz éve a legsúlyosabb vereség a svájci kormány, a munkaadói érdekképviseletek, a szakszervezetek és a politikai pártok számára, kivéve a Svájci Néppártot (SVP) - emelte ki hétfõi kommentárában a német Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

A konzervatív lap rámutatott, hogy a bevándorlás-ellenesség nem svájci sajátosság, Európában szinte mindenütt jelentõs lakossági támogatás övezne egy népi kezdeményezést a bevándorlás korlátozására. Az SVP-nek kapóra jött, hogy a svájci sajtó a bevándorlókat rendszerint nemkívánatos jelenségekkel összefüggésben ábrázolja. A bûnözési statisztikákról, a szociális juttatások megszerzését célzó visszaélésekrõl és a menekültek számának emelkedésérõl szóló beszámolók így ráerõsítettek "az idegenek lopakodó beáramlásától" tartó svájciak félelmeire - írta a FAZ.

A lap szerint a népszavazási eredmény a szoros európai kapcsolatokat szorgalmazó erõk legnagyobb veresége az Európai Gazdasági Térség (EGT) és Svájc viszonyáról rendezett 1992-es népszavazás óta, amelyen a többség elutasította a csatlakozást az EGT-hez. Az SVP kezdeményezésére vasárnap rendezett népszavazáson a résztvevõk 50,3 százaléka szavazott az Európai Unióból Svájcba irányuló bevándorlás korlátozására, a kvótarendszer visszaállítására.

A Die Welt címû német konzervatív lap kiemelte, hogy Svájc német ajkú térségében nagy többséggel voksoltak a korlátozás mellett, míg a francia anyanyelvû régióban a népi kezdeményezést elutasító szavazók voltak többségben. Ezzel tovább mélyül az árok a két országrész között, ami veszélyezteti az ország politikai cselekvõképességét - írta a Die Welt, hozzátéve, hogy az SVP majd megtapasztalja, milyen nehéz elválasztani egymástól az EU-hoz fûzõdõ viszonyt szabályozó szerzõdéscsomag pozitív és népszerûtlen elemeit. A Die Welt kommentárja hangsúlyozta, hogy az SVP felelõssége gondoskodni arról, hogy a népszavazáson aratott gyõzelme ne legyen "a svájci gazdasági csoda végének kezdete".

A német liberális Süddeutsche Zeitung hangsúlyozta, hogy a letelepedés szabadságával szemben megfogalmazott kritikát nem szabad automatikusan idegenellenességnek bélyegezni. A svájci társadalomban inkább a több hátrányt, mint nagyobb jólétet eredményezõ "korlátlan növekedéssel" szemben alakult ki ellenérzés, és a bevándorlást csupán az aggasztó, kontrollálhatatlan folyamat egyik megnyilvánulási formájaként értelmezik. "Az biztos, hogy a külföldiek hozzátesznek a svájci GDP-hez, de a svájci polgárnak ebbõl konkrétan nem sok haszna származik.

A statisztikák szerint ugyan néhány frankkal több kerül a pénztárcájába, az életminõsége viszont romlik, hiszen egyre súlyosabb a lakáshiány, mindennapos a vonatokon zsúfoltság, az utakon pedig a torlódás, és mindez még semmiség a munkahely elvesztésétõl való félelemhez képest" - írta a Süddeutsche Zeitung, rámutatva, hogy a külföldi munkavállalók beáramlása lenyomja a béreket, "mert a munkaadók az uniós állampolgárok 500 milliós tartalékára támaszkodhatnak".

Párizs: az eredmény rossz hír Európának

Rossz hír Európa és a svájciak számára is, hogy a Svájci Néppártnak (SVP) a bevándorlás korlátozására irányuló népszavazási kezdeményezése sikeres lett - hangsúlyozta hétfõn Laurent Fabius francia külügyminiszter egy interjúban.

"Ez nyugtalanító eredmény, mert azt jelenti, hogy Svájc befelé akar fordulni. És ez ellentmondás, hiszen Svájc külkereskedelmének hatvan százalékát az Európai Unióval bonyolítja le" - emlékeztetett rá a francia diplomácia vezetõje az RTL kereskedelmi rádiónak adott interjúban. "Ez rossz hír szerintem Európának és a svájciaknak is, mert ha Svájc bezárul, azzal a svájciak magukat fogják büntetni" - tette hozzá, kiemelve, hogy "Svájc önmagában nem képvisel jelentõs gazdaságot".

"Felül kell majd vizsgálni a kapcsolatainkat Svájccal" a bevándorlási kvóta bevezetése miatt - mondta Fabius. Emlékeztette arra, hogy a Svájc és az Európai Unió között 1999-ben a munkavállalók szabad áramlásáról és egyéb más részletekrõl aláírt egyezményeknek van egy "guillotine" elnevezésû záradéka, amelynek értelmében ha egy elemet az egyik fél megkérdõjelez, akkor az egész megállapodás érvényét veszti, s ez azt jelenti, hogy "most mindent újra kell tárgyalni".

Svájcban a választásra jogosultak mintegy 56 százaléka járult az urnákhoz, és hajszálnyi többség, a szavazók 50,3 százaléka döntött úgy, hogy Svájc állítsa vissza a bevándorlást korlátozó kvótarendszert az európai uniós állampolgárokkal szemben. Az Európai Bizottság azonnal sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy Svájcban a szavazók többsége a bevándorlási kvóták visszaállítása mellett tette le voksát. "Az EU meg fogja vizsgálni ennek a kezdeményezésnek a hatásait Svájc és az EU kapcsolatainak egészére" - tudatta a brüsszeli testület.

A Svájccal határos Franciaországból nagyon sokan járnak át dolgozni az alpesi országba. A francia szélsõjobboldali Nemzeti Párt közleményben üdvözölte "a svájci nép éleslátását", és felszólította Párizst, ugyancsak állítsa le "a tömeges bevándorlást".

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!