2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Kevesen használják ki a betegség után járó adókedvezménytForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-10 16:27:02
Évrõl évre nõ azoknak a száma, akik igénybe veszik a fogyatékosságuk vagy krónikus betegségük miatt járó adókedvezményt. A Nemzeti Adó- és Vámhivataltól kapott adatok szerint, míg 2008-ban még alig több mint 67 ezren, 2012-ben már majdnem 88 ezren éltek a fogyatékosság és tartós betegség után igénybe vehetõ szja-kedvezménnyel. Ez öt évvel ezelõtt még évi 2,7 milliárd forintot tett ki, tavalyelõtt azonban elérte a 4,7 milliárdot.

Az összeg növekedésének nem csak az igénylõk számának emelkedése az oka. Az összevont adóalapból leírható kedvezmény mértéke a minimálbér 5 százaléka, ami ugyancsak nõtt: 2008-ban még csak 3450, 2012-ben már 4650 forint volt havonta, az idén már 5075 forint.

Vélhetõen ennél is jóval többen és több adót takaríthatnának meg, ha minden érintett igénybe venné az adókedvezményt. Magyarországon összesen mintegy kétmillióan élnek fogyatékossággal vagy krónikus betegséggel: az értelmi, látás-, hallás- és mozgássérültek mellett a kormányrendelet az utóbbiak közé sorol számos daganatos, emésztõszervi és anyagcsere-betegséget, súlyos pszichés zavart, de többféle szív-érrendszeri és cukorbetegség is feljogosít a kedvezményre.

Aminek persze alapfeltétele, hogy az illetõ rendelkezzen adóköteles jövedelemmel. A súlyos betegségben szenvedõk, illetve a fogyatékossággal élõk nagyobb része azonban nem dolgozik, jóllehet erre csak következtetni lehet a különféle statisztikákból. A KSH adatai szerint a foglalkoztatás 2011-ben 60,8 százalékos volt az egészségesek, míg mindössze 18,1 százalékos a megváltozott munkaképességûek között. Ez utóbbi kategória azonban csak részben fedi le az említett több mint kétmilliós populációt, ráadásul továbbra is jelentõs számban, több mint 425 ezren vannak köztük a korábbi rokkantnyugdíjasok – jelenleg rokkantsági ellátásban részesülõk, akik csak korlátozottan vállalhatnak munkát, ha nem akarják elveszíteni a juttatásukat.

Ugyancsak a KSH statisztikája szerint az érintettek közül 1,1 millióan már elmúltak 60 évesek. Mindezeket figyelembe véve is valószínûsíthetõ, hogy a jelenleginél legalább kétszer-háromszor több fogyatékkal élõ és krónikus beteg élhetne az adókedvezménnyel, amit öt évre visszamenõleg is igénybe lehet venni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!