2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Béremelés lesz a PostánálForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-10 16:42:33
Megszületett a bérmegállapodás a Magyar Postánál: márciustól sávosan 2-3,5 százalékkal vagy 10-12 ezer forinttal nõnek a bérek. Egyszeri kifizetéssel pedig 40-45 ezer forintot kapnak a postások.

Jó hír a postásoknak, hogy még február 4-én megszületett a bérmegállapodás a Magyar Postánál, így a márciusi bérfizetéssel már a megemelt fizetés érkezik a számlákra.

A Postás szakszervezet honlapján közzétett adatok szerint a bérmegállapodás rögzíti, hogy 2014. január 1-jéig visszamenõleg, bruttó 350 ezer forint alapbérhatárig sávos bérfejlesztést hajtanak végre. Havi 130 ezer forintig 3,5 százalékos, 180 ezer forintig 3,3 százalékos, 350 ezer forintig pedig 2 százalékos az emelés. A sávos bérfejlesztésben nem részesülnek a kiemelt munkakörök, részükre külön béremelést határoztak meg.

Így a betanított csomagkézbesítõ és a csomagkézbesítõ I. kategóriába tartozók havi 12 ezer forint, míg a csomagkézbesítõ II., rendszeres helyettes, postavezetõ II. és a gépkocsivezetõk havi 10 ezer forintos emeléssel kalkulálhatnak. „A bérfejlesztésbõl azon munkavállalók részesülnek, akiknek munkaviszonya 2013. január 7. elõtt kezdõdött.

A bérfejlesztés során a béremelés 50 százaléka alanyi jogon jár a munkavállalónak, a másik 50 százalékos részt a munkáltatói jogkörgyakorló differenciáltan osztja szét a teljesítményeket és a munkavégzés minõségét figyelembe véve” – olvasható a szakszervezet honlapján. A bérfejlesztésre a munkavállalók 96,3 százaléka jogosult. A kollektív szerzõdésben meghatározott takarítási- és összevont munkahelyi pótlékot 3 százalékkal emelik.

Egyszeri pénzbeni juttatásban is megállapodtak a cégvezetés és a szakszervezetek. Így 130 ezer forintos alapbérig 40 ezer forint, 180 ezer forintos alapbérig 45 ezer forint, míg 180 ezer forintig 40 ezer forintot fizetnek ki február 16-ig. A premizált vezetõi munkakört betöltõknek nem jár a juttatás.

A választható béren kívüli juttatások éves mértéke 212 ezer forint lesz fejenként. „A tárgyaló felek tekintettel a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumának országos bérajánlására és az inflációs várakozásokra, a bérfejlesztés és az egyszeri juttatás mértékének meghatározásáról mozgásterüket maximálisan kihasználva döntöttek, figyelembe véve a társaság 2014. évi lehetõségeit és várható kötelezettségeit” – áll a szakszervezet honlapján.

Ugyanakkor még soha olyan kevesen nem dolgoztak a Magyar Postánál, mint 2013 végén. Az állami vállalat kimutatása szerint a foglalkoztatottak átlagos állományi létszáma 32147 fõ volt 2013. negyedik negyedévben, õk összesen 16,8 milliárd forintot kerestek. Az ezt megelõzõ negyedévben még 32384-en mondhatták magukat postai dolgozónak, de négy évvel ezelõtt még 34 ezernél is többen kapták a Magyar Postától a fizetésüket.

Érdemes tudni, hogy két bank, a KDB Bank Európa Zrt. és a Kereskedelmi és Hitelbank Zrt. nyerte a Magyar Posta által összesen 4 milliárd forint 5 éves futamidejû hitelkeret biztosítása tárgyában kiírt közbeszerzési eljárást. A szöuli székhelyû KDB Bank leányvállalata 1,5 milliárd forint, míg a Kereskedelmi és Hitelbank 2,5 milliárd forint hitelt ad a veszteséges állami vállalatnak. Nemrég a folyószámlahitelre kiírt tenderben is eredményt hirdetett a Magyar Posta: a Kereskedelmi és Hitelbank, az UniCredit Bank és az FHB Bank összesen 8 milliárd forint hitelt nyújthat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!