2024. április 24. Szerda, György.
 
Egyre többen kötnek házasságot MagyarországonForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-11 12:06:26
A családok bõvüléséhez és a házasságkötések számának növekedéséhez is hozzájárultak a kormány elmúlt csaknem négy évben meghozott intézkedései - mondta a szociális és családügyért felelõs államtitkár a Házasság Világnapján. Soltész Miklós hozzátette: 2012-ben 5 százalékkal több házasságot kötöttek Magyarországon, mint az azt megelõzõ évben, és a növekedés tavaly is tovább folytatódott. Holnap kezdõdik a Házasság hete, amelynek zárásaként jövõ vasárnap egész napos mûsorfolyammal készül a közmédia.

A családokra kértek áldást Pécsett a házasság világnapján. Magyar és határon túli házastársak együtt ünnepeltek.

Tiboldi Beáta és családja Csíkszeredából érkezett. Az asszony azt mondja, élete legjobb döntése volt, hogy férjhez ment. „7 éve vagyunk házasok, azt mondják, hogy az elsõ 7 év mérföldkõ a házastársak életében, azt hiszem, hogy mi valamit nagyon jól csinálunk, mert fel sem tûnt ez a 7 év. Várom a következõ 7-et és az azutáni 7-et” – mondta Tiboldi Beáta.

Magyarországon az elmúlt 50 évben folyamatosan csökkent a házasságkötések száma. Míg az 50-es években több mint 100 ezer esküvõt tartottak, 2011-ben már csak harmadannyian mondták ki a boldogító igent. 2012-ben azonban megfordult a tendencia, és tavaly is több házasságot anyakönyveztek.

A kormány intézkedései is hozzájárultak a házasságkötések számának emelkedéséhez - mondta a szociális és családügyi államtitkár. Soltész Miklós emlékeztetett: az alaptörvény módosítása, és az adókedvezmények kibõvítése is a családok érdekeit szolgálták. Idén pedig újabb támogatásokat vezettek be.

„A gyed extra bevezetése - ettõl az évtõl kezdve - szolgálja azokat a családokat, akik még gyermekvállalást terveznek, segíti azokat az édesanyákat, akik vissza szeretnének menni gyermekvállalást mellett és segíti az egyetemistákat is akik a tanulás mellett vállalnak gyermeket” - fogalmazott Soltész Miklós.

A házasságot népszerûsíti a vasárnap kezdõdõ Házasság Hete is. A program arca Keresztes Ilona, az MTVA szerkesztõ-mûsorvezetõje és Mohay Tamás néprajzkutató. A közmédia azonban nemcsak így kapcsolódik a rendezvényhez. Február 16-án Együtt a család címmel egész napos mûsorfolyammal készül az M1 a Duna és a Duna World, valamint a Petõfi és a Kossuth Rádió.

„Beszámolunk a nagycsaládosok Kárpát-medencei találkozójáról is és lesz családi vetélkedõnk Szente Vajk irányításával, lehet hogy sikerül egy új család születésérõl is beszámolnunk a szülõszobában, tehát számos riporttal, beszélgetéssel élõ kapcsolással jelentkezünk majd” – fogalmazott Siklósi Beatrix, az MTVA szóvivõje.

Emellett várják a nézõk emailjeit is az együ[email protected] címre. A szerkesztõk arra kíváncsiak, hogy a levélírók szerint mi a boldog családi élet titka.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!