2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
A házasságért nap mint nap meg kell dolgozniForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-11 12:42:41
A jó házasság titka megfejthetetlen, de a Házasság hete sorozat nem is recepteket, csak példákat kínál. A házasság egyáltalán nem rossz formája az együttélésnek, a boldog házasságban élõk szerint jobb az összes többinél. De igaz az is, hogy a párkapcsolat minõsége a két fél szándékától, akaratától függ. A Kossuth Rádióban Karikó Éva szerkesztõ és Süveges Gergõ mûsorvezetõ beszélt tapasztalatairól.

A Házasság Hete rendezvénysorozat az egymásra találást, a házasság intézményének szépségeit hivatott megmutatni azoknak, akik még csak készülnek életük összekapcsolására, de azoknak is, akik bizonytalanok abban, jó úton járnak-e? A boldog egymásra találás és házasság csodájáról szól Böjte Csaba, azaz Csaba testvér A szeretet bölcsõje címû könyve is, segítve, hogy olvasói megleljék egymásban az ajándékot.

Ez egy olyan könyv, amelyet egy életen át lehet olvasni, a házasság 18 államosáról szól. Mindig más és más az az állomás, amely éppen aktuális az olvasó számára – magyarázta Karikó Éva, a kötet szerkesztõje a Kossuth Rádió Vasárnapi újság címû mûsorában. A mû nagyon fontos üzenete, hogy a házasságért nap, mint nap meg kell dolgozni, a boldog párkapcsolatot nem adják magától, ám a házasság ápolása nem „egy verejtékszagú munka”, hanem egy örömteljes dolog – tette hozzá. Szerinte a hétköznapokban az emberi kapcsolatok, elsõsorban a párkapcsolatok kultúrájára is nagy hangsúlyt kell fektetni.

Nem minden esetben van közvetlen kapcsolat a házasság és a vallás között – folytatta. Léteznek olyan házasságok is, amelyekben nem hívõk az emberek, mégis tudnak egymás mellett élni. Karikó Éva szerint az emberek hasonlítanak a sündisznókra abban az értelemben, hogy ha nagy hideg van, akkor összebújnak, de amikor nagyon közel kerülnek egymáshoz, érzik a társuk tüskéit is, amelyek sebeznek. Ám sokkal jobb egymás tüskéit elviselni, mint belefagyni az egyedüllétbe – hangsúlyozta a szerkesztõ.

Süveges Gergõ, Böjte Csaba könyve elõszavának írója úgy vélte, egy házasság akkor jó, ha a felek tisztában vannak azzal, hogy az Isten férfinak és nõnek teremtette õket, és együtt tudják az õ képére és hasonlatosságára formálni saját magukat, mint házaspár. Ennek a kapcsolatnak a gyümölcsei a gyermekek. A mûsorvezetõ felfogása szerint soha nem szabad szem elõl téveszteni, hogy a családban mindig a házasság, a kapcsolat az elsõdleges, még akkor is, ha vannak olyan periódusok, amikor a gyerekek elõtérbe tolakszanak.

Miközben a szülõk azon gondolkodnak, hogy miként tudnak a gyerekeiknek minél több mindent megadni, valójában annál többet nem tudnak, mint hogy egy harmonikus, jól mûködõ házasság védõburkában nõhetnek föl – állapította meg. Ha van is nehézség és konfliktus, azt belül kell megoldani, nem merül fel a kilépés lehetõsége – az oltár elõtti esküvel ezt vállalják a felek, akik azután már nem ketten, hanem hárman lesznek, mert folyamatosan érzik az Isten támogató és megtartó kegyelmét – húzta alá.

Süveges Gergõ szerint ugyanakkor nem kell mindenkinek házasságot kötnie, de meg kell próbálni megtanulni elkötelezõdni, megtapasztalni azt, hogy milyen érzés valaki mellett „lecövekelni”, komoly döntést hozni és vállalni annak a következményét. Az ideiglenesség és változhatóság érzése, amely összefügg az értékek lecserélésével is, önmagában elbizonytalanít, ezzel szemben nagy szabadságot és biztonságot ad az életre szóló döntés. Ha megtartjuk döntésünket, a döntésünk is megtart bennünket – mutatott rá a mûsorvezetõ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!