2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Száz éve az agráriumértForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-02-11 12:49:39
Centenáriumát ünnepelte a Hajdúszoboszlói Gazdakör.

Idén is gazdabanketten tartotta évértékelõ közgyûlését a Hajdúszoboszlói Gazdakör. A február 7-ei rendezvénynek különös aktualitást adott a kerek évforduló. 1914. február 15-én alakult meg a gazdakör, mely a második világháború végéig mûködött, a Rákosi–Kádár-korszakban betiltották, majd a rendszerváltás után, 1993-ban szervezték újjá.


Tüntettek is

Örvendi László elnök beszámolójában elhangzott: nemcsak a térség meghatározó gazdaköre a szoboszlói, hanem az ország legnagyobb gazda-érdek-képviseleti civilszervezete is. Újjáalakulásuk óta szervezik a téli gazdaesteket, melyek keretében 200 esetben 600 szakmai elõadást hallgattak meg eddig az érintettek. Létrehozták a termelõi piacot, részt vesznek mezõgazdasági kiállításokon, aratás elõtt bejárják a határt, de a közösségi együttlétet is fontosnak tartják. Ennek szellemében bejárták az országot, de a határon túlra is eljutottak.

 

Gazdaengedetlenségi mozgalmakban is részt vettek, így a legnagyobban, a 2005-ös traktoros tüntetésben, Kovács Károly szervezésében. A gazdák jelen vannak a helyi önkormányzatokban, a megyei közgyûlésben, az országgyûlésben, a kormányban pedig Budai Gyula személyében államtitkári szinten. Aktív szerepet játszottak a földtörvény megalkotásában, az új agrárkamara létrehozásában, illetve a települési agrárgazdasági bizottságok megalakításában. Eddigi tevékenységükkel bebizonyították: a magyar gazda él és gazdálkodik.

 

Versenyképesség

Jakab István Magosz-elnök beszédében kijelentette: „Földkérdésben nincs alku, a földtörvény is ezt erõsíti” – hangsúlyozta.

Budai Gyula államtitkár köszöntõjében kitért arra, hogy mára növekedési pályára lépett a magyar mezõgazdaság. Viszont az európai uniós támogatások nélkül nem lennénk versenyképesek, ugyanis a 15 éves hátrányt nem tudnánk behozni – tette hozzá. Bodó Sándor elmondta, hogy a most záruló európai uniós költségvetési ciklusban kapott fejlesztési forrásoknak valamennyi település haszonélvezõje lett. A következõ hétéves ciklusban „megcélozható” eu-s források 60 százaléka gazdaságélénkítésre fordítható, s a források nagy része a kis- és közepes gazdaságokhoz érkezik majd.

A jubileum alkalmából jelent meg Kiss József Zoltán krónikája a gazdakör száz évérõl, amit a vendégeknek nyújtott át az elnök, majd az alapító és a gazdakör életében aktívan munkálkodó tagoknak Kurucz Imre berettyóújfalui képzõmûvész által készített emlékplakettet adta át Örvendi László. Az est kulturális programmal, vacsorával, tánccal folytatódott, illetve ért véget.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!