2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Nyakunkon az influenza! Hova tûntek az olcsó gyógyszerek?Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-11 13:34:01
Sokaknak nem mindegy, mennyit költenek gyógyszerekre: az idei influenzaszezonban az egyik legnépszerûbb, meghûlés kezelésére szolgáló készítmény gazdaságos kiszerelése például hónapok óta hiányzik sok gyógyszertár polcáról.

Az Országos Epidemiológiai Központ információi szerint ugyan viszonylag lassan, de terjed az influenza Magyarországon. Az egy héttel korábbi adatokhoz képest majdnem huszonkét százalékkal többen fordultak influenzás tünetekkel kezelõorvosukhoz. A legtöbb megbetegedést Pest és Bács-Kiskun megyében, a legkevesebbet Csongrád illetve Somogy megyében regisztrálták. A lakosság körében egyelõre inkább a megbetegedés utáni kezelés, és nem a megelõzés népszerû. A védõoltások annak ellenére alig fogynak, hogy az ÁNTSZ megtette felhívását az influenza elleni védõoltásokkal kapcsolatban. A vakcinákból eddig kevesebb, mint a tavalyi mennyiség fele fogyott - tájékoztatott a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ).

Az ehhez hasonló járvány idõszakokban gyakran elõfordul, hogy a gyógyszertárak kifogynak valamilyen termékbõl, hiszen a megnövekedett fogyasztói igényeket nehéz lehet kiszolgálni. Olvasóink például azt jelezték, hogy az egyik legnépszerûbb, meghûlés kezelésére szolgáló termékbõl, a NeoCitran gyógyitalból több budapesti patikában sem lehet tizennégy tasakos kiszerelést kapni. Mint azt olvasóink elmondták, kérdésükre a patikustól azt a választ kapták, a NeoCitran tizennégy tasakos kiszerelése december óta hiánytermék, a gyártó nem tud szállíttatni belõle. A hiány azért is különösen érdekes, mivel a televízió fõmûsoridõben reklámozza: gazdaságos és ésszerû döntés, ha ezt a kiszerelést választjuk, hiszen így harminc százalékkal olcsóbban juthatunk hozzá a termékhez. Megkeresték a NeoCitran gyártóját, a Novartis Hungária Kft.-t is, azonban kérdésekre lapzártáig nem érkezett válasz.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) honlapján található táblázat szerint a NeoCitran esetében valóban tapasztalható átmeneti hiány: bár jelenleg a hat, illetve a tíz darabos kiszerelés esetében (a hiány okaként gyártási-szervezési probléma van feltüntetve - a szerk.). A HGYSZ eljuttatott információi szerint december elején rövid ideig a nagyobb csomagolás esetében is elõfordult, hogy nem volt kapható, azonban valamelyik kiszerelésében folyamatosan elérhetõ volt a termék. Ezzel szemben olvasóink a napokban sem tudtak hozzájutni a tizennégy tasakos NeoCitran termékhez több budapesti patikában sem.

Mit tehet a fogyasztó?

Aggodalomra azért nincsen ok, a HGYSZ szerint az nem fordulhat elõ, hogy a betegek orvosság nélkül maradjanak, hiszen a gyógyszerpaletta széles, a más kiszerelésû, vagy helyettesítõ termékek pedig kézenfekvõ megoldásnak tûnnek. Így járványhelyzetben sincsenek veszélyben a fogyasztók, maximum a pénztárcáik. De a kérdés sokakat érint: a Nielsen 2013-as felmérése szerint a fogyasztók, ha csak tehetik, költséghatékonysági szempontból gyógyszervásárlás esetén a nagyobb kiszerelést választják, így akár harminc százalékkal olcsóbban juthatnak egy-egy termékhez, mint például a NeoCitran gyógyital esetében is.

A HGYSZ tájékoztatása szerint egyébként nagyon ritkán fordul elõ, hogy a patikák szezonálisan kifogynak egyes termékekbõl. Leggyakrabban megfázás esetén alkalmazható készítményeknél, és azoknál is csak egy-egy kiszerelésnél figyelhetõ meg ez a jelenség. Tanácsuk szerint érdemes tájékozódni és szükség esetén hasonló összetételû gyógyhatású terméket választani, ha hiányt tapasztalunk. Felhívják a figyelmet, a gyógyszerészek minden esetben tudnak segíteni a választásban.

Mindazonáltal, ha bármilyen készítménybõl hiányt tapasztalunk, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minõség- és Szervezetfejlesztési Intézetnél lehet bejelenteni. Ott kivizsgálják és megpróbálnak mielõbb közbenjárni a pótlás ügyében. A termék így az OGYI honlapján elérhetõ listába kerül, ahol feltüntetik a hiány okát, a várható elérhetõvé válást és azt a gyógyszert, amit helyette választhatunk.

Felmerül ugyanakkor a kérdés, mit tehet a fogyasztó egy olyan helyzetben, ha nem ok nélkül szeretné a gazdaságosabb kiszerelésû terméket választani, hanem mert számít neki, hogy hosszú távon mennyit költ gyógyszerekre? A televíziós reklám pedig annak ellenére fut, hogy elõfordulhat, a termék nem mindenütt elérhetõ. A Gazdasági Versenyhivatal lapunknak küldött tájékoztatása szerint a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény alapján csalogató reklámnak minõsülhet az a tájékoztatás, melyben meghatározott áron hirdetnek egy terméket, de abból a várható fogyasztói keresletnek megfelelõ készlet nem áll rendelkezésre. A bevett gyakorlat a következõ: a fogyasztó panaszt tesz, a hivatal megvizsgálja a bejelentés nyomán a konkrét reklámot és az egyéb körülményeket, majd adott esetben megállapítja a jogsértõ magatartást. A hivatal ezt követõen feltárja és értékeli a helyzetet.

Hogyan spórolunk a kezelésünkön?

A Nielsen 2013-as adatai szerint minél nagyobb a válság, annál kisebb a hajlandóság az efféle termékek fogyasztására. Ezek helyett inkább alternatív módszereket alkalmaznak a betegek, megpróbálnak házi praktikákkal segíteni magukon, illetve inkább orvoshoz fordulnak, és a vényköteles gyógyszereket vásárolják meg. Az is segít a fogyasztók szerint a költséghatékonyság elérésében, ha kerülik az impulzusvásárlást, azaz csak a legeslegfontosabb készítményt veszik meg, illetve sokan az otthon felhalmozott gyógyszerekhez nyúlnak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!