2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
A hétvégi apukák is lehetnek jó szülõkForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-13 18:07:54
Apa is csak egy van, õ is lehet az anyához hasonló fontos kötõdési figura a gyerek számára - hangzott el a Napközben szülõi szerepekkel foglalkozó riportjában.

Szakértõk egyöntetû véleménye szerint a tehetség felfedezésében, gondozásában is nagy szerep jut az apának – helyzete speciális, nem pótolható.

Révész György, a Pécsi Tudományegyetem Pszichológia Intézetének docense a Napközben csütörtöki adásában azt mondta, apa és gyerek kapcsolatában a legfontosabb a jelenlét, az elérhetõség. Ez azt jelenti, hogy ha a gyerek bármilyen kérdést tesz fel a világgal kapcsolatban, akkor ott van számára egy mentor, modell, támasz, akitõl jó válaszokat lehet kapni, illetve aki további kérdésekre sarkal.

„Apa is csak egy van”, amit azért lehet állítani, mert az apa éppúgy lehet kötõdési figura, mint az anya a szülõ-gyerek kapcsolatban. A pécsi intézet egyik vizsgálatában – amelyet nagyobbrészt 16-17 éves fiúk körében végeztek – feltették azt a kérdést, hogy mi jut eszükbe az apa szóról. A lázadó korban lévõ serdülõk a szakirodalomban idézettekkel szinte szó szerint egyezõ fogalmakat soroltak fel, például: szakember, szeretet, odafigyelés, barát, megbízható, szigorú, õszinte, segítõ, becsületes, mindennapos beszélgetés, elérhetõség.

Baktay Miklós családterapeuta a Kossuth Rádió mûsorában azt hangsúlyozta, hogy egy párkapcsolatra nagyon jól hat a jó apaság. Ha megroggyan egy párkapcsolat, akkor férfi klienseiknek gyakran mondják azt, hogy „a gyerekekkel lehet a legjobban csajozni”, vagyis a magánéleti problémákkal küzdõ személy az apai funkcióba rendesen beleállva hódíthatja vissza legkönnyebben a feleségét – fogalmazta meg.

A családterapeuta azt is kiemelte, az sem feltétlenül jó, ha a házasságban megfelelni kívánó apuka „lemegy játszótársi funkcióba, kevés önbizalommal”. Ehhez képest lehet, hogy a hétvégi apukák jobban tudnak egy apai modellt nyújtani. Ha õk autonóm módon vannak a gyerekkel, sokszor jobb, mint ha az anya irányítása alatt igyekeznének megfelelni az apamodell szempontjából kevésbé szerencsés elvárásoknak.

Az egyszülõs családokról szólva, Baktay Miklós megjegyezte, ma már az is gyakori, hogy az apa marad egyedül gyerekeivel, mert egyre több anyuka „pattan meg” narcisztikus személyiségzavar miatt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!