2024. április 17. Szerda, Rudolf.
 
Indul az aláírásgyûjtésForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-18 09:49:59
Hétfõtõl kaphatják meg a jelöltek és jelölõszervezetek az ajánlóíveket, ezzel elkezdõdik az áprilisi országgyûlési választás aláírásgyûjtése.

Az áprilisi országgyûlési választás egyik újdonsága, hogy már nem ajánlószelvényeket kell gyûjteniük a választáson jelöltként indulni szándékozóknak, hanem ajánlóíveken kell az induláshoz szükséges 500 érvényes támogató aláírást megszerezniük.

A választáson indulni szándékozó pártoknak, jelölteknek az országgyûlési egyéni választókerületi választási bizottságnál kell igényelniük az ajánlóíveket. Az igényléseket már leadhatták korábban is a pártok és jelöltként indulni szándékozók, de a választási irodákban csak péntek óta lehet kinyomtatni az íveket.

Azok a jelöltek és jelölõszervezetek, amelyek péntekig leadták igényüket az ajánlóívekre, legkorábban hétfõn munkakezdéskor vehetik át az íveket, ezzel kezdetét veszi a két hétig tartó az aláírásgyûjtés. Az ajánlóívekre vonatkozó igényeket február 17-e után is be lehet nyújtani a választási irodákhoz, az irodák ezeket érkezési sorrendben dolgozzák fel és nyomtatják ki az íveket az informatikai rendszerbõl.

Az egyéni választókerületben indulni szándékozó jelölteknek március 3-áig kell összegyûjteniük az induláshoz szükséges ötszáz érvényes ajánlást.

Ajánlásokat a választópolgárok zaklatása nélkül bárhol lehet gyûjteni. A törvény azonban tiltja, hogy munkahelyen, munkavégzés közben, a fegyveres erõknél és a rendvédelmi szerveknél szolgálati viszonyban lévõtõl a szolgálati helyen vagy szolgálati feladat teljesítése közben, tömegközlekedési eszközön, állami, helyi és nemzetiségi önkormányzat hivatali helyiségeiben, felsõoktatási és köznevelési intézményben valamint egészségügyi szolgáltató helységeiben gyûjtsék azokat.

A választópolgároknak nagyon kell figyelniük az ajánlóívek aláírásakor, egyrészt arra, hogy a választókerületek átalakítása miatt nem mindenki a korábban megszokott választókerületben jogosult választásra. Másrészt arra is figyelniük kell, hogy csak az az ajánlóív hiteles, amelyen szerepel a választási iroda pecsétje, az ív sorszáma, és fel van tüntetve rajta az aláírásgyûjtõ polgár neve és aláírása.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!