2024. április 18. Csütörtök, Andrea, Ilma.
 
Munkacsoport fogja felkészíteni Paksot az erõmû-beruházásraForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-19 11:00:17
Létrejön Pakson egy szakértõkbõl és intézményvezetõkbõl álló csoport, valamint egy munkaszervezet, amelyek feladata az lesz, hogy a várost felkészítsék az atomerõmû fejlesztésére - mondta el Sztruhár Sándor, a Paksi Ipari Park Kft. ügyvezetõje.

Az önkormányzat és a Paksi Ipari Park Kft. a 2009-es parlamenti döntés óta készül arra, hogy a küszöbön álló erõmû-beruházás ne érje felkészületlenül a várost. Sztruhár Sándor e két szereplõt képviselve már korábban bekapcsolódott az MVM társaságcsoport által létrehozott Lévai Projektbe is. Ez a projekt a paksi atomerõmû bõvítését készíti elõ, beleértve a létesítés kereteinek meghatározását, a szükséges mûszaki és kereskedelmi keretek rögzítését, a létesítéshez szükséges engedélyek megszerzését, a regionális gazdasági és társadalmi hatások vizsgálatát.

Az ügyvezetõ emlékeztetett rá, hogy 2010-ben Paks város vezetése helyzetfeltáró tanulmányt készíttetett arról, milyen lehetõségek és szükségszerûen elvégzendõ feladatok adódnak az erõmû bõvítésével kapcsolatban. A feladat mostantól az, hogy a korábbi tanulmányban meghatározott irányokat részletesen kidolgozzuk - jelezte az ügyvezetõ. Rámutatott: az építkezéshez biztosítani kell a szükséges feltételeket, például a közlekedést, közbiztonságot, és több ezer munkavégzõ számára helyet kell biztosítani.

Fontos feladat a gazdasági infrastruktúra fejlesztése is, amelynek egyik jelentõs lépése, egy inkubátorház megépítése már megvalósult - mondta el. Amikor a válság második-harmadik évében úgy döntöttek, hogy megépítik az inkubátorházat, már akkor az egyik cél az volt, hogy az erõmûbõvítés hatásaként megjelenõ szolgáltatók, kisebb termelõk, környékbeli vállalkozások elindulását segítsék - tette hozzá.

Kiemelte: fontos cél, hogy Paks város lakosságának életvitelét, nyugalmát ez a projekt a lehetõ legkisebb mértékben zavarja. Cél az is, hogy a beruházásban rejlõ lehetõségeket Paks városa és a kistérség a lehetõ legjobban kiaknázza, minél több vállalkozás válhasson a részesévé - tette hozzá.

Sztruhár Sándor beszámolt arról is, hogy az erõmû-beruházás hírére szinte azonnal megnõtt az érdeklõdés a paksi iparterületek iránt. A tárgyalások folynak, a partnerek némelyike kifejezetten a bõvítés miatt Paksra telepedne, és az ügyvezetõ szerint olyan is van, aki az ingatlanárak emelkedésére számítva fektetne be.

A Paksi Ipari Park Kft. területén jelenleg több mint 30 cég mûködik. Összesen 700 embert foglalkoztatnak, árbevételük tavaly meghaladta a 13 milliárd forintot, aminek 98 százaléka export. Bár a park egyre jobban benépesül, a betelepülni szándékozókat kiépített infrastruktúrával, jól mûködõ szolgáltatások tudják fogadni, és van lehetõség a bõvítésre is - közölte Sztruhár Sándor.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!