2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Elkezdõdött az aláírások gyûjtéseForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-19 11:21:07
Mától két héten át gyûjtik a pártok a támogató aláírásokat az április 6-i választásokra. A jelölteknek ajánlóíveken kell az induláshoz szükséges 500 érvényes aláírást összegyûjteniük. Az eddigiektõl eltérõen egy ember több jelöltet is támogathat. A pártok aktivistái reggel át is vették az íveket és elkezdték a gyûjtést. Munkahelyeken, tömegközlekedési eszközökön, oktatási és egészségügyi intézményekben tilos aláírásokat kérni.

A jelölteket indító szervezetek már reggel átvehették a helyi választási irodákban az ajánlóíveket. A jelölteknek, illetve aktivistáiknak két hét alatt 500 aláírást kell gyûjteniük, hogy indulhassanak az áprilisi országgyûlési választáson. Tilos többek között a munkahelyeken, a buszon, villamoson, az iskolákban, és a kórházakban gyûjteniük.

Több mint 320 ezer ajánlóívigény érkezett be a mai napig, ez még lehet késõbb több, úgyhogy ez azt jelenti, hogy körülbelül két és fél millió állampolgár aláírására van lehetõség, akik támogathatják a különbözõ jelölteket az aláírásukkal - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

A Fidesz frakcióvezetõje azt mondta, hogy saját választókerületében, Budapest Belvárosában egy nap alatt összegyûlik az indulásához szükséges 500 aláírás. Rogán Antal hozzátette, a Fidesznek nem csak a jelöltállításhoz szükséges aláírások begyûjtése a célja, hanem az is, hogy önkéntesei minden választóhoz eljussanak.

Nekünk nem csak az a fontos, hogy 500 embert érjünk el, nem csak az a fontos, hogy jelöltet állítsunk, hanem az is fontos, hogy minden választónkat utolérjük - mondta Rogán Antal.

A baloldali összefogás egyéni jelöltjei nem mindenhol tudták elkezdeni a választási induláshoz szükséges aláírásgyûjtést. Közleményben azt írták: emiatt vizsgálatot követelnek és szerintük szervezetlenségrõl, valamint informatikai összeomlásról árulkodnak az ajánlóívek átvételekor szerzett tapasztalataik.

A Nemzeti Választási Iroda elnöke erre azt mondta: a problémát az érintett választókerületekben haladéktalanul orvosolták, és már délelõtt hibátlan ajánlóíveket adtak a pártoknak.

Fennakadások nélkül indult az LMP aláírásgyûjtési kampánya - ezt mondta Szél Bernadett. Céljuk az, hogy a következõ parlamentben ne csak a Fidesz, az MSZP és a Jobbik képviselõi üljenek, hanem ott legyen az LMP is, annak érdekében, hogy képviselje valaki azokat a választópolgárokat is, akik szakítani kívánnak a múlt fájdalmas örökségeivel.

Közben kipostázták a választásra szóló értesítõket, amelyben az országgyûlési választás kitûzésérõl, és arról tájékoztatják a választópolgárokat, hogy szerepelnek a névjegyzékben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!