2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Tévézz fillérekért, vagy teljesen ingyen: ilyen egyszerûForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-19 14:18:26
Címkék: Bihari hírek
Sokat spórolhatunk havonta, ha interneten keresztül tévézünk. A több ezer forintos kábeltévé- elõfizetéssel szemben ehhez gyakorlatilag nem kell más, csak internetkapcsolat, egy összekötõ kábel, a számítógépünk és a tévékészülékünk.

Az internettévé, az IPTV és az interneten keresztül nézhetõ tévéadás nem összekeverendõ egymással. A nettévé többnyire csak a világhálón elérhetõ mûsorokat jelenti, az IPTV általában egy hármas elõfizetési rendszer részeként (digitális televízió, telefon, vezetékes internet) igényelhetõ, és a földi vagy a mûholdas mûsorsugárzáshoz képest számos elõnnyel bír. Külsõ eszköz nélkül rögzíthetõ vele a kívánt mûsor, lehet filmet kölcsönözni, webrádiózni, vagy megállítani az élõ adást. Ezek mellett pedig létezik az interneten keresztül nézhetõ tévéadás - ebben az esetben készülékünk tulajdonképpen képernyõként mûködik.

Ez utóbbihoz talán extra technikai felszereltségre van szükségünk, azonban olcsóbban megúszhatjuk, mintha elõfizetnénk valamelyik hazai tévészolgáltatónál. Ugyanis ha az alapcsatornákon túl más mûsorokat is néznénk, gyakran akár havi öt-tízezer forintot is fizethetünk. Az interneten keresztüli tévézéshez mindössze egy, a gépet és a képernyõt összekötõ kábelre van szükségünk, ami körülbelül egyszeri két-háromezer forintos költséget ró ránk.

Vásárlás elõtt meg kell nézni, milyen kábelkimenete van számítógépünknek, illetve a tévénknek. Ezek a következõk lehetnek: HDMI, VGA vagy DVI kábelkimenet. Ha a két készülék kimenete nem egyezik, adaptert is tudunk vásárolni ahhoz, hogy összeköthessük õket. Arra is nagyon fontos figyelnünk, hogy a VGA és a DVI kábel nem támogatja az audiojeleket. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy külön audiokábelre is szükség lesz ahhoz, hogy a számítógépen futó kép hangja a tévé hangszóróin keresztül is hallható legyen. Ebben az esetben ezt is külön meg kell vásárolnunk. Ha okostévével rendelkezünk, akkor még egyszerûbb dolgunk van, hiszen már maga a tévé úgy mûködik, mint egy számítógép, csak vezetékes, vagy vezeték nélküli internetkapcsolatra van szükségünk hozzá.

Ha pedig már lehetõvé tettük az interneten keresztüli tévénézést, számos csatorna mûsorából válogathatunk. A közszolgálati televíziók, az ATV (egy órás késéssel), és SMS-regisztáció után (vagy ingyenesen, késleltetve) a Hír TV élõ közvetítéseibe kapcsolódhatunk be. Az RTL Most!-on a csatorna számos saját produkcióját visszanézhetjük, illetve filmek közül is válogathatunk. A TV2 oldalán saját mûsorai közül szemezgethetünk, a Viasat Play-en pedig mûsoraikat, filmeket, dokukat, realityket, vagy akár rajzfilmeket is megtekinthetünk. A sportkedvelõk pedig például a SportKlub archív felvételei között böngészhetnek. Összességében elmondható, hogy az élõ adáshoz képest hamar felkerülnek a csatornák honlapjaira a már lejátszott felvételek, így nem nagyon maradunk le semmirõl, ha ezt a tévénézési formát választjuk. Viszont a reklámoktól így sem menekülünk, ugyanúgy találkozunk velük, mint a hagyományos televízió esetében.

Ha hiányolnánk a filmeket a tévécsatornák kínálatából, kiegészítõ megoldásokhoz is folyamodhatunk. Ugyan nem ingyenes, de sok viszonylag olcsó elõfizetésû film- és mûsorszolgáltató létezik, melyek segítségével olyan tartalmakhoz is hozzájuthatunk, amelyekhez legálisan máshogy nem tudnánk. Például a Fuso számos tévécsatorna mûsorát, sorozatokat és filmeket is kínál ingyen, emellett havi háromezer forintért korlátlan mennyiségû sikerfilmet és sorozatokat is megnézhetünk weboldalukon.

Emellett mind a Lovefilmnek, mind pedig a Now TV-nek van egy-egy hónapos ingyenes próbaverziója, ez idõ alatt annyi filmet lehet megnézni online, amennyit csak bírunk. De az egyik leggyorsabban fejlõdõ efféle szolgáltató, a Netflix is hamarosan terjeszkedni fog Magyarországon az elõrejelzések szerint. Ez a szolgáltatás számos országban ezernyolcszáz forintos havidíjért már elérhetõ. Efféle filmbázisokból ingyeneseket is találunk, ám ezek minõsége elõfordul, hogy rosszabb, mint fizetõs társaiké, illetve a lejátszáshoz valamilyen "gyanús" program letöltését igényelhetik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!