2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Százezreket spóroltak a társasházak a rezsicsökkentésselForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-20 07:55:33
Van olyan lakóközösség, ahol több százezer forintot spóroltak tavaly a rezsicsökkentésnek köszönhetõen. Hétvégéig minden társasházban élõt tájékoztatni kellett arról, hogy mennyivel csökkent a ház rezsiköltsége az elmúlt hónapokban. Azt, hogy megfelelõen értesítették-e a lakókat, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ellenõrzi. Ha nem, akkor a büntetés akár félmillió forint is lehet.

Akár több százezer forintot is spórolhatott egy társasház a rezsicsökkentésnek köszönhetõen. A víz, a gáz, a villany és a szemétdíj árának mérséklésébõl származó megtakarítást a lakók legtöbbször a ház felújítására fordítják.

Farkas Tamás, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetségének elnöke szerint a nagyobb, gázzal fûtött és liftes társasházak spórolhatnak sokat a rezsicsökkentésnek köszönhetõen.

A lakók tájékoztatása a lakásszövetkezeti intézõbizottságok, igazgatóságok vagy a társasházkezelõk feladata. Nekik havonta minden hónap 15-éig értesíteniük kell a tulajdonosokat arról, hogy az adott hónapban pontosan mennyit fizetett, illetve mennyit spórolt a közösség. Minden év február 15-ig pedig az elõzõ évi megtakarítást is közzé kell tenni.

Azt, hogy megfelelõen értesítették-e a lakókat a társasházi rezsicsökkentésrõl, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság ellenõrzi. A lakossági bejelentéseket a kormányhivatalokban mûködõ fogyasztóvédelmi igazgatóságok fogadják. Ha a panaszt jogosnak találják, akkor megteszik a szükséges intézkedéseket.

- Többek között a kötelezés, figyelmeztetés is szankcionálási lehetõség, természetesen emellett bírság kiszabására is lehetõség van, ilyen esetben ennek minimális összege 15 ezer forint és maximum 500 ezer forintig terjedhet - tájékoztatott Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivõje.

Fülöp Zsuzsanna hozzátette: a hatóság célja nem elsõsorban a büntetés, hanem az, hogy a lakókhoz eljussanak a rezsicsökkentéssel kapcsolatos információk.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!