2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Figyelni kell a választókerületre az ajánlások leadásánálForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-20 08:44:49
A választópolgárok csak a lakóhelyüknek megfelelõ egyéni választókerületben induló jelöltekre adhatnak le érvényes ajánlást, egyébként az ajánlás érvénytelen. Figyelni kell arra, hogy a fõvárosi kerületek nem esnek egybe az országgyûlési egyéni választókerületekkel.

Magyarország 106 egyéni választókerületbõl áll, a választók pedig a jogszabály szerint csak a (lakóhelyük szerinti) saját
választókerületükben induló jelöltek egyikére adhatnak le érvényes ajánlást.

A jelölteknek és a jelölõknek is figyelembe kell venniük, hogy az Országgyûlés megváltoztatta az országgyûlési egyéni választókerületi beosztást, és a korábbi 176 egyéni választókerület helyett 106-ot alakítottak ki. Ezért sokan nem a megszokott választókerület jelöltjeire szavazhatnak.

Budapesten az ajánlóknak és az aláírásokat gyûjtõknek oda kell figyelniük arra, hogy a 23 kerületet 18 országgyûlési egyéni választókerületre bontották, így elõfordulhat, hogy rossz helyre kerülnek az ajánlások.

A választópolgároknak február 17-ig kellett megkapniuk a választás kiírásáról szóló értesítõt, amely a választás megnevezése és a szavazás napja mellett tartalmazza az egyéni választókerület megnevezését, a szavazókör címét és számát és a szavazóhelyiség akadálymentességére vonatkozó információt. Az értesítõ tartalmazza továbbá a választópolgár családi és utónevét, a magyarországi lakcímét, a választópolgár születési idejét. Nem tartalmazza viszont - az ajánláshoz egyébként szükséges személyi azonosítót.

Így amikor a választópolgár élni akar az ajánlás jogával, az értesítõ lapon megtalálhatja, melyik választókerületben jogosult erre. Ezt kell összevetnie a jelölõszervezetek, illetve független jelöltek megbízásából bedobott szórólapokon szereplõ adatokkal.

A gyakorlatban a kerületeken belül húzódó választókerületi határ azt jelenti, hogy sok helyütt a szomszédos utcában élõk más jelöltek közül válogatnak, és így persze az áprilisi választáson is más nevek szerepelnek majd a szavazólapokon.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!