2024. április 17. Szerda, Rudolf.
 
Illegális bevándorlás: egyre többen próbálkoznak a déli határokonForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-20 08:58:36
Jelentõsen nõtt az illegális bevándorlók és a menedékkérõk száma a Dél-Alföldön közölte Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal fõigazgatója szerdán Szegeden.

Legutóbb a kilencvenes évek elején volt hasonló nagyságú a Magyarországra érkezõ illegális bevándorlók és menedékkérõk száma - mondta a fõigazgató a BÁH Dél-Alföldi Regionális Igazgatóságának 2013-as munkáját értékelõ tanácskozás elõtti sajtótájékoztatón. Hozzátette: az illegális bevándorlók legnagyobb hányada, 80 százaléka a déli határszakaszon keresztül érkezett Magyarországra.

A 2012-es évhez képest kilencszeresére, 18 900-ra növekedett a menedékjogi kérelmet benyújtók száma, 84 százalékuk a Dél-Alföldön fordult a hatóságokhoz. Az Európai Unió egyetlen tagországában sem volt tapasztalható tavaly hasonló növekedés - tudatta a fõigazgató.

Az év elsõ felében legtöbben, mintegy hatezeren Koszovóból érkeztek Magyarországra, a második félévben pedig inkább a válságövezetekbõl: Pakisztánból, Afganisztánból, Algériából, Szíriából jöttek a menedékkérõk. Magyarország változatlanul nem célország, ezt mutatja az is, hogy ez esetek kétharmadában megszüntetõ végzést kellett hozni a menekültügyi eljárásban, mivel az ügyfél kikerült a hatóság látókörébõl - hangsúlyozta Végh Zsuzsanna.

Az elsõ idei adatok alapján a tendenciák nem változnak, másfél hónap alatt több mint ezerhétszázan nyújtottak be menedékjogi kérelmet - közölte. Az elmúlt hetek ukrajnai eseményeivel kapcsolatban a fõigazgató elmondta, bízik abban, hogy a helyzet rendezõdik, és nem kell rendkívüli intézkedéseket hozni. Ha még is szükség lesz ilyenekre, Magyarország kész eleget tenni nemzetközi humanitárius kötelezettségeinek, ehhez megvannak a megfelelõ tervek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!