2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Több ezer autóst érinthet - semmis lehet a hitelszerzõdésForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-21 08:50:35
A Fõvárosi Törvényszék jogerõs ítélete érvénytelenített egy szerzõdést, mert azt a pénzintézet helyett egy olyan kereskedõ írta alá, akinek erre nem volt jogosultsága. A precedensértékû ítélettel kapcsolatban Bihari Krisztina ügyvéd elmondta: az ügyfél csak tõke- és jegybanki kamattal tartozik a pénzügyi cégnek.

Az ügyvédnõ az M1 ma reggel címû mûsorában azt mondta: meg kell vizsgálni, hogy egyrészt volt-e PSZÁF-engedélye az adott kereskedõcégnek ahhoz, hogy szerzõdést kössön, másrészt az ügyvédnõ szerint meg kellene vizsgálni a gépjármû-kereskedelmi céget, a tevékenységi soraiban szerepeltette-e azt, hogy pénzügyi közvetítõi tevékenység végzésére jogosult.

Kiemelte: a legnagyobb gépjármû-kereskedelmi cégeknek sem volt engedélyük arra a szerzõdéskötések idejében arra, hogy kölcsön-, illetve lízingszerzõdést aláírhassanak. A lízingcégek és a kereskedõk között minden alkalommal megbízási szerzõdés volt, de ezek nem jogosították fel a kereskedõt arra, hogy szerzõdést kössön – erõsítette meg.

A legutóbbi ítéletben kimondták: csak az A típusú ügynök írhat alá szerzõdést, vagyis az a cég, amelynek erre vonatkozóan volt engedélye. Vizsgálták azt a kérdést is, hogy a perben utólagosan jóváhagyott aláírás orvosolható-e. Számos ítélet született a tekintetben, hogy az alaki hibát, vagyis az aláírás hiányát nem lehet utólagosan pótolni – mondta Bihari Krisztina.

A precedensértékû ítélettel kapcsolatban az ügyvédnõ elmondta: az ügyfél csak tõke- és jegybanki kamattal tartozik a pénzügyi cégnek. Ez egy fordított per volt, a lízingcég további pénzeket kért még az adóstól, a Fõvárosi Törvényszék azonban kimondta: érvénytelen szerzõdésre jogokat alapítani nem lehet, vagyis nem tartozik a szerzõdés alapján több pénzzel, mint a tõkével és a jegybanki kamattal. Az ügyfél több millió forinttal túlfizette ebben az esetben a hitelét - állapította meg az ügyvédnõ.

Több ezer adós autóhitel-szerzõdésére lehet hatással


A Magyar Nemzet korábban arról írt, több ezer adós autóhitel-szerzõdésére lehet hatással a Fõvárosi Törvényszék jogerõs ítélete, amelyben érvénytelenített egy szerzõdést, mert azt a pénzintézet helyett egy olyan kereskedõ írta alá, akinek erre nem volt jogosultsága.

A cikk ismertette, a szóban forgó autóhitel-szerzõdést 2008-ban kötötte egy adós az MKB Euroleasing Zrt.-vel. Az adós közel hárommillió forint hitelt vett fel a pénzintézettõl, amit már csaknem megfizetett, amikor az autóját ellopták. Ezt követõen az MKB további milliókat követelt az adóstól, õ azonban nem ismerte el a tartozást. A Fõvárosi Törvényszék helybenhagyta a korábbi elsõfokú döntést, miszerint a szerzõdés érvénytelen, mert azt egy olyan kereskedõ írta alá, akinek nem volt jogosultsága ezt tenni a pénzintézet helyett.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!