2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Május vége az új Szabadság téri emlékmû megvalósításának határidejeForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-21 10:50:04
Május végére módosította a német megszállás áldozatainak tiszteletére állítandó emlékmû megvalósításának határidejét a kormány. Az errõl szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny szerda este közzétett számában jelent meg.

A kormányhatározat szerint hatályát veszti a Magyarország német megszállásának emléket állító, Budapest V. kerületben felállításra kerülõ emlékmû megvalósításával összefüggõ egyes kérdésekrõl szóló, tavaly december 31-én megjelent kormányhatározat. Ebben a beruházás határidejére március 19-ét jelölték meg.

A most megjelent, új címet viselõ - Magyarország német megszállása áldozatainak emléket állító, Budapest V. kerületben felállításra kerülõ emlékmû megvalósításával összefüggõ egyes kérdésekrõl szóló - kormányhatározat szerint az emlékmû megvalósítására irányuló beruházást május 31-ei határidõvel írták elõ a Miniszterelnökség számára.

A most megjelent kormányhatározat is rögzíti: a kormány társadalompolitikai szempontból fontos célnak tartja, hogy Magyarország német megszállásának 70. évfordulója alkalmából megvalósuljon a megszállás áldozatainak emléket állító emlékmû. A kormány egyetért azzal, hogy az emlékmûvet Budapest V. kerületében, a Szabadság téren állítsák fel.

Ennek érdekében a Miniszterelnökséget vezetõ államtitkárnak - az egyes kiemelt jelentõségû budapesti beruházásokért felelõs kormánybiztos bevonásával - megállapodást kell kötnie az ingatlan tulajdonosával, Belváros-Lipótváros Budapest Fõváros V. Kerület Önkormányzatával. Ezzel együtt a kormány felkérte az V. kerület önkormányzatot, hogy az emlékmû elhelyezése érdekében hozza meg a szükséges önkormányzati döntéseket.

Az emlékmû megvalósítására irányuló beruházás elõkészítése és a beruházás megvalósításának irányítása az egyes kiemelt jelentõségû budapesti beruházásokért felelõs kormánybiztos feladata.

A Magyar Közlöny 2013. december 31-ei számában jelent meg az a kormányhatározat, amelynek értelmében Magyarország német megszállásának 70. évfordulójára emlékmûvet állítanak Budapesten, a Szabadság téren. A Magyar Közlöny ugyanezen számában kormányrendelettel az emlékmû megvalósítását nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentõségû üggyé nyilvánították.

Az V. kerületi önkormányzat január 22-én elõzetes tulajdonosi hozzájárulást adott az alkotás felállításához. Az emlékmû elkészítésére kiírt pályázatot Párkányi Raab Péter szobrászmûvész nyerte. A látványterv szerint a kompozíció két fõ eleme Gábriel arkangyal és a rá lecsapó német birodalmi sas, az alakok egy 13 oszlopból álló, hét méter magas timpanonos kapuzatban állnak majd.

Az emlékmûállítás terve élénk reakciókat váltott ki a közéletben. Több szervezet és az ellenzéki pártok élesen bírálták a koncepciót, azzal érvelve, hogy a magyar állam felelõsségérõl kívánja elterelni a figyelmet, valamint összemossa az áldozatokat és az elkövetõket. A kormányzat úgy reagált: az emlékmû a náci megszállás minden áldozatáról megemlékezik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!