2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Hangfelvétel készül a szóbeli nyelvvizsgákonForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-22 13:00:49
A szóbeli nyelvvizsgákon a jövõben hangfelvétel készül majd, hogy ezzel is csökkenjen a csalások lehetõsége - közölte az Emberi Erõforrások Minisztériuma.

A szaktárca a nyelvvizsgákra vonatkozó kormányrendelet változásaival összefüggésben kitért arra is, hogy a biztonságos szervezés érdekében az írásbeli vizsgák feladatlapjai csak a vizsga napján jutnak majd el a vizsgahelyekre, ahol felbontásuk hiteles módon történik, megelõzve a csomagok illetéktelen megnyitását, a feladatok elõzetes megoldását.

A nyelvvizsgáztatásról szóló kormányrendelet módosítása kedden jelent meg a Magyar Közlönyben. A kormányfõ által jegyzett módosítás a kihirdetést követõ 30. napon lép hatályba. Ez alapján bevezetik, hogy államilag elismert nyelvvizsgát ne csak B1, B2 és C1 szinten lehessen tenni, hanem A2 (belépõfok) szinten is.

Az Emmi közleménye szerint ennek indoka, hogy jelenleg Magyarországon az Európai Unió tagállamaiban széles körben elfogadott és alkalmazott Közös Európai Referenciakeret 6 fokozatából csak 3 szinten lehet államilag elismert nyelvvizsgát tenni (B1=alapfok, B2=középfok, C1=felsõfok). A Magyarországon alapfoknak nevezett B1 szint valójában a nyelvtudásskála közepét jelenti - mutattak rá.

A minisztérium az elõterjesztés benyújtásakor kifejtette: az A2 szintû nyelvtudást mérõ vizsgán a mindennapi élethelyzetekben és/vagy szakmai tevékenység során elõforduló egyszerû, személyes élettérrel kapcsolatos idegen nyelvi kommunikációhoz szükséges idegennyelv-ismeret meglétét mérik.

A nyelvhasználó eszerint megérti a leggyakrabban elõforduló szókincset, ha a számára legközvetlenebb személyes dolgokról van szó, például a személyével, a családdal, vásárlással, a közvetlen környezettel vagy a munkával kapcsolatban.

Az Emberi Erõforrások Minisztériuma a módosítást korábban azzal indokolta, hogy Magyarországon az alapfoknak nevezett B1 szint valójában a nyelvtudásskála közepét jelenti, a nyelv önálló használatával. Bizonyos szakmákban, foglalkozásokban azonban elegendõ a külföldi, illetve a hazai munkavállaláshoz az A2 nyelvi szint elérése, dokumentálása a munkáltatónak. Ez például a szakképzésben részt vevõknek jelentene motivációt nyelvtudásuk objektív megméretéséhez - írta az elõterjesztõ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!