2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Több mint 100 lovat mentettek megForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-24 08:15:26
Címkék: Bihari hírek
Több mint 100 ló életét mentették meg az elmúlt bõ 10 évben. Volt olyan állat, amelyet kínoztak, volt olyan jószág, amelyre vágóhíd várt. Sikerült elkerülnie.

2001 óta hivatalos állatvédõ szervezet a Bottyán Equus Hungária Ló- és Kutyamentõ Alapítvány, amely sok állatnak talált új gazdát. Õrbottyánban a lovakon kívül menedékre talál minden más állat is, amely segítségre szorul.

Úgy látszik, a lovaglás új reneszánsza nem feltétlenül hozta magával a felelõs állattartás kultúráját. Furcsa kettõsség ugyanis, hogy amíg országszerte gombamód szaporodnak a drágábbnál drágább lovardák, egyre több a pályafutása után rosszul tartott, sorsára hagyott vagy vágóhídra küldött ló. Rajtuk segítenek azok a menhelyek, amelyek egyfajta rehabilitációs állomásként vagy éppen nyugdíjasotthon-ként mûködnek. Ilyen a Bottyán Equus Hungária ló- és kutyaotthona is, ahol Rédei Éva családtagként gondozza a jószágokat.

„Minden ember életében, aki arra adja a szívét-lelkét, hogy állatokkal vagy emberekkel foglalkozzon, meg kell élnie egy pillanatot, amely arra készteti, hogy segíteni kell. Engem egy ló története indított el az úton. Az állatot a családom megvette, ellenkezõ esetben a vágóhídon végezte volna. A lovak sokkal többet érdemelnének” – mondta el Rédei Éva a Kossuth Rádió Hajnal-táj címû szerdai mûsorában.

A nõ három lóval érkezett Õrbottyánba, aztán a háromból 14, majd 25 lett, mígnem mára az otthon elérte befogadóképességének határait. A telepet 1 százalékos adófelajánlásokból tartják fent, amely csak korlátozott lehetõségeket biztosít, pedig adósai is vannak Rédeiéknek, hiszen ügyészségek, bíróságok, rendõrségek helyeznek itt el állatokat állatkínzásos ügyekbõl, amelyek után – holott törvény kötelezné õket erre – évek óta nem fizetnek semmit.

„Jelenleg 42 ló él az alapítványnál, a mai gazdasági helyzetben, amikor a takarmányárak az egekben járnak. Innen kezdõdik a felelõsségteljes állattartás, hogy ki mit tud bevállalni. Az állatorvosi kezelések is egy vagyonba kerülnek” – mutatott rá Rédei Éva. Az állatotthon reprezentánsa a 34 éves Albatrosz, az egykor szebb napokat látott arab telivér. Valamikor rendõrló volt, azután amikor már nem tudott teljesíteni, elkerült egy lovardába, iskolalóként szolgált. A lovarda tönkrement, és a kora miatt a jószág vágóhídra került volna, egy fiatal lány kérésére került az alapítványhoz, aki egykor lovagolta.

Albatrosz vélhetõen élete végéig marad már, de a fiatalabb és megpróbáltatásaik után rehabilitált lovakat örökbe adja az alapítvány. Persze itt sem a pénz a lényeg, hanem hogy jó helyre kerüljenek a lovak, hiszen Rédeiék azt mondják, munkájuk önmagában rejti a fizetséget is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!