2024. április 24. Szerda, György.
 
A kriminológus elárulta az erõszakos viselkedés egyik okátForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-25 19:51:02
Az „éjszakai” beszólások elõl érdemes egyszerûen kitérni - tanácsolja a szakember.

Körülbelül másfél hete annak, hogy az egyik budapesti „bulinegyedben” egy többfõs csoport úgy megvert egy fiatal lányt, hogy még a térdkalácsa is eltört. Az elkövetõk állítólag csak alkohol és drog befolyása alatt álltak, egyéb okuk nem volt az agresszióra.

A bódító, szenvedélykeltõ, élénkítõ szerek használata leginkább a fiatalokra jellemzõ, az idõsebbek inkább az alkoholhoz nyúlnak, a droghoz kevésbé, de a fiatalok használta szerek közül sem mindegyik hív elõ erõszakot: a marihuána, a heroin, az ópiátok általában például lecsendesítõ hatásúak – mondta a hétfõi Ma Reggelben Németh Zsolt kriminológus.

A könnyebben beszerezhetõ, így egyre nagyobb teret nyerõ és egyszerûbben mûanyag, szintetikus szerek (dizájnerdrogok) ugyanakkor valóban erõszakossá tehetik fogyasztóikat, és úgy tûnhet, ezek az ijesztõ esetek szaporodnak is, de – hívta fel a figyelmet a szakember - a bûnügyi statisztika éppen csökkenést mutat: a korábbi 25-30 százalékról például az utóbbi idõben 16 százalékra esett a bûnelkövetõk alkoholos vagy drogos befolyásoltsága.

Egy, az Országos Kriminológiai Intézetben (OKRI) készült friss kutatás is azt mutatja egyébként, az éjszaka nem veszélyesebbA kriminológus elárulta az erõszakos viselkedés egyik okát, mint a nappal, és nem veszélyesebb ma, mint korábban volt, az ilyen „éjszakai” helyzetek, beszólások elõl pedig érdemes egyszerûen kitérni - tanácsolta a szakember.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!