2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Sok családot érint: nagyot esett a kamat egy év alattForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-25 20:04:21
Néhány hete publikálta az inflációs adatokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Ez a szám fontos gazdasági mutató, több, a mindennapi életben is lényeges dolgot befolyásol.

Ilyen például a Babakötvény kamata is, amely sok családnak jelent fontos megtakarítási, öngondoskodási formát, ugyanis segítségével elõre takarékoskodhatunk gyermekeink jövõjére, és ehhez nem is kell olyan hatalmas összeget félretenni havonta. Ebben segít a szülõknek a Start-számla, amit minden magyar újszülöttnek nyit a Magyar Államkincstár és a Babakötvény, ami igen kedvezõ kamatozást kínál.

A KSH 2013-ra 1,7 százalékos inflációval számolt - ez az adat pedig a hétköznapi életben is sok helyen fontos (például egyes állampapírok kamatát is befolyásolja). Az inflációnak a Babakötvény esetében is fontos szerepe van: az 1,7 százalékhoz képest 3 százalékkal magasabb ugyanis az idei kamat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az új befizetésre - és azoknak, kik most nyitnak - 4,7 százalékos kamattal lehet kalkulálni. Érdekes, hogy ez a kamat 4 százalékkal alacsonyabb, mint 2013-ben (az elmúlt évben ugyanis 8,7 százalékról beszélhettünk), de még mindig az átlagos banki betéti kamatok felett található.

Miért jó ez az egész?

A Start-számlát azért hívta életre az állam, hogy a szülõk gyermekük számára célzottan tudjanak elõtakarékoskodni, megkönnyítve ezzel a felnõtt korba lépést. Nagy elõnye a számlának, hogy a befizetett összeghez tíz százalékos támogatást ad az állam, de évente maximum hatezer forintot. Ez azt jelenti, hogy úgy használhatjuk ki maximálisan az állami támogatást, ha havi ötezer forintot fizetünk be a számlára.

Még ennél is nagyobb támogatást kaphatnak a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülõk. Õk évente 20 százalék (12 ezer forint) jóváírásra jogosultak. Ráadásul az állami nevelt, és a nevelésbe vett gyermekek befizetés nélkül megkapják a 12 ezer forintot minden évben a számlára.

Hogy fest mindez a gyakorlatban?


Minden magyar gyermek születésekor az állam új Start-számlát nyit a Magyar Államkincstárnál (MÁK), amire 42.500 forintot ír jóvá, amit további befizetésekkel lehet növelni. 2011 elõtt még kereskedelmi bankoknál is lehetett nyitni Start-számlát, viszont jelenleg már csak az Államkincstárnál érhetõ el a termék. A számlavezetési költség a bankoknál nem lehet nagyobb egy százaléknál, míg a MÁK-nál vezetett számlának nincs költsége.

A bankoknál indított Start-számlákra lakossági állampapírokat lehet vásárolni, azonban a MÁK-nál nyitott számlára tavaly óta úgynevezett "babakötvényt" vesz az Államkincstár, ami 19 éves lejáratú állampapír. A kamatozása változó, az viszont biztos, hogy az inflációnál három százalékkal magasabb kamatot fizet (jelenleg 4,7 százalékot).

Lényeges, hogy a szülõk nem tudnak hozzáférni a számlához, csak a gyerek vehet fel pénzt róla, és kizárólag 18 éves kora után. A felvett összeget csak a törvényben meghatározott célra használhatja fel, mint például lakhatás, tandíjfizetés, pályakezdés, gyermekvállalás megalapozása.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!