2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Az Alstom is bejelentkezett a paksi bõvítésreForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-26 07:56:54
A cég energetikai területen bõvíti szerviz, és K+F tevékenységét, és készen áll a paksi atomerõmû két új blokkjához turbinaszigetek szállítására, illetve késõbbi karbantartására is.

Komolyan számol a francia Alstom csoport a paksi kapacitás-fenntartási projekttel. A társaság elsõsorban turbinaszigeteket szállítana az új blokkok számára, de akár a teljes szekunder rendszer kiépítésére is képes lenne. A megbízás jellegétõl függõen a csoport hazai leányvállalatának vezetõi 100 millió és 1 milliárd euró körüli megbízást látnak elérhetõnek - derült ki az Alstom Hungária Zrt. mai sajtótájékoztatóján.

Az eseményen bemutatott prezentációkból kiderült, hogy a francia csoport nemzetközi szinten piacvezetõ az atomerõmûvi szekunder köri egységek gyártása terén, a világ atomerõmûveinek 40%-ába szállított már berendezéseket és a világon jelenleg üzemelõ atomerõmûvek 30%-ában a vállalat által gyártott turbinaszigetek termelik az elektromos áramot.

A társaság magyar erõmûvi szerviz üzletága itthon 62 hazai mérnököt foglalkoztat, és a budapesti iroda ezen felül foglalkozik K+F tevékenységgel is a gyorsforgású gõzturbinák területén.

Nem ez lenne az elsõ alkalom, hogy a csoport együtt dolgozna a paksi beruházással megbízott orosz Rosatommal. Az orosz állami vállalat egy leányával még 2007-ben hoztak létre vegyesvállalatot, amely az orosz technológiával külföldön épülõ atomerõmûvekhez tervez, gyárt és szállít ARABELLE típusú turbinára épülõ turbina szigeteket.

Az Alstom hazai vezetõi több szinten látnak bekapcsolódási pontot a paksi beruházásba, amelyek között megtalálható a teljes szekunder rendszer megvalósítása, berendezések beszállítása, mérnöki és szerviz feladatok ellátása, illetve ezek különbözõ szintû összefonódása. Deák László, az Alstom Hungária Zrt. elnök-vezérigazgatója közelítõ becslésként úgy fogalmazott, hogy a megbízás szintjétõl függõen 100 millió és 1000 milliárd euró közötti értékben látnak lehetõséget bekapcsolódni a két új blokk felépítésbe. Amennyiben a társaság megbízást nyer, akkor jelenlegi dolgozói létszámát akár meg is ötszörözheti.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!