2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Európai-dél-amerikai szabadkereskedelmi megállapodásról is szó esettForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-26 08:38:08
Az Európára és Dél-Amerikára kiterjedõ szabadkereskedelmi megállapodás tervérõl is szó esett a hétfõn Brüsszelben megtartott EU-brazil csúcstalálkozón - hangzott el José Manuel Barroso európai bizottsági elnök és Dilma Rousseff brazil államfõ közös sajtótájékoztatóján.

A felek most elõször jutottak közel egy ilyen tartalmú EU-Mercosur megállapodáshoz - mondta Rousseff, aki nem csupán Barrosóval, hanem Herman Van Rompuyjel, az uniós országok állam-, illetve kormányfõi testülete, az Európai Tanács elnökével is találkozott. (A Mercosur a dél-amerikai Közös Piac - spanyolul: Mercado Común del Sur, portugálul: Mercado Comum do Sul - nemzetközi kereskedelmi szervezet Dél-Amerikában.)

A brazil elnök szerint a felek most a korábbinál sokkal világosabban látják egy ilyen megállapodás fontosságát.
Barroso arról beszélt, hogy Európa egy sor kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodás tetõ alá hozásán fáradozik, és szégyen lenne, ha a Brazíliát is magába foglaló Mercosurral nem sikerülne ilyen megállapodásra jutnia. Az Európai Bizottság elnöke szerint a szakértõk március 21-ére ígérik a tervezet benyújtását. Valójában nem csupán kereskedelmi megállapodásról, hanem hosszú távon közös gazdasági térség kialakításáról is szó van - tette hozzá.

Dilma Roussef a sajtótájékoztatón visszautasította az Amazonas térségbeli Manausra vonatkozó ipari projekttel szemben megfogalmazott bírálatokat, és azt hangoztatta, hogy ott környezeti szempontból tiszta munkahelyeket teremtenek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!