2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Mi lesz a "megcímzetlen" 1 százalékokkal?Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-26 08:45:01
Az így a büdzsében maradt pénzeket korábban bármilyen célra fel lehetett használni, 2015-tõl csak a civil szervezetek támogatását célzó Nemzeti Együttmûködési Alapba kerülhetnek. A két éve befizetett szja-bevallások alapján tavaly nagyjából 4,8-4,9 milliárd forint maradt így meg.

Folyamatos érkeznek az szja-bevallások, velük pedig azok az 1+1 százalékok, amelyek civil szervezeteknek, illetve egyházaknak ajánlhatók fel. Rendelkezni csak a ténylegesen be is fizetett 1 százalékról lehet, azaz egy állami bevétel átirányításról van szó – hangsúlyozta Latorcai Csaba helyettes államtitkár az M1 hétfõ reggeli mûsorában. A meg nem címzett, azaz így a költségvetésben maradt egy százalékokat korábban bármilyen célra fel lehetett használni, de tavaly év végén a kormány azt kérte az Országgyûléstõl, 2015-tõl ezek pénzek is állhassanak a civil szervezetek rendelkezésére, így a fel nem ajánlott 1 százalékok innentõl a civil szervezetek támogatását célzó Nemzeti Együttmûködési Alapba (NEA) kerülnek majd.

A NEA-nak öt, nagyjából ugyanolyan méretû szervezeti kört felölelõ, így egyenlõ részben ugyanakkora összeg fölött diszponáló tematikus kollégiuma van, a civil szervezetek tevékenységi körük alapján ezekhez pályázhatnak, a fõ szabály pedig az, hogy az alapnak legalább 60 százalékban a mûködési költségekhez kell hozzájárulnia. Alapvetõen azok a szervezetek szorulnak rá erre a segítségre, amelyeknek nem nagyon szoktak egy százalékot felajánlani, mert általában olyan fontos, de kevésbé látványos tevékenységet folytatnak, amelyek nincsenek az adózók látókörében – magyarázta a szakember. A legnépszerûbb egyszázalékos terület egyébként az oktatás, az egészségügy, idõsellátás és az állatvédelem, az itt tevékenykedõ szervezetek már csak az 1 százalékokból is komoly bevételre tesznek szert – tette hozzá.

Az egyházaknak nagyjából az adózók fele, a civileknek pedig az adózók kétharmada ajánlja fel az 1 százalékot – mondta a helyettes államtitkár, aki úgy látja, bõven van még mit fejleszteni az adományozás kultúráján, de erõsíteni kellene a közbizalmat is a civil szervezetek irányába, jobban meg kellene ismertetni munkájukat az emberekkel. Az óriásplakát ugyanakkor nem minden, biztos, hogy ha valaki körülnéz a környezetében, talál olyan civil szervezetet, amely támogatásra érdemes és rá is szorul – tette hozzá Latorcai Csaba a hétfõi Ma reggelben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!