2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Itthon is egyre több férfi küzd meddõségi problémávalForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-26 09:54:02
A meddõ párok közel felénél a férfi, vagy a férfi is a gyermektelenség oka. A romló tendenciáért többek között az életmód is felelõs – hívja fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem sajtóközleményében Dr. Kopa Zsolt, az egyetem Urológiai Klinika Andrológiai Centrumának vezetõje.

A meddõség egyre gyakoribb probléma: hazánkban mára minden ötödik párt érint, egyharmaduknál kizárólag a férfi, míg 20-25 százalékuknál mindkét fél érintett. A meddõség arányának növekedésében óriási szerepe van annak, hogy a férfiak nemzõképessége folyamatosan csökken – mondja dr. Kopa Zsolt.

Az andrológus és urológus szakember szerint a férfimeddõségért a mozgásszegény életmód, az egészségtelen étkezési szokások és a túlsúly elterjedése, valamint az alkohol-, a drogfogyasztás és az anabolikus szteroidok használata, illetve a dohányzás tehetõ felelõssé, de a környezeti hatások is befolyásoló tényezõk.

Sokan nem tudják például, hogy számos tartósítószerben, csomagolóanyagban kimutatható az ösztrogén (nõi) hormon, illetve az ösztrogén hatású anyagok jelenléte: ez a bõrön keresztül, a levegõvel vagy a táplálékkal jut a szervezetbe, ami szintén csökkentheti a nemzõképességet. Egyes élelmiszerek önmagukban is tartalmazhatnak ösztrogént.

 

Az esetek egyharmadában nem derül ki a meddõség oka

A gyermekvállalás kitolódása is kedvezõtlen hatással van a termékenységre. Akár férfiról, akár nõrõl van szó, ha reproduktív korának csúcsán fog a családalapításba, jóval nagyobb valószínûséggel lesz szülõ, ráadásul a magzati fejlõdési rendellenességekre is kisebb lesz az esély. Az elsõ terhesség eléréséhez mesterséges megtermékenyítést végzõ intézetekben jelentkezõ nõk átlagéletkora mára megközelíti a 38 évet.

A szakember tájékoztatása szerint a férfimeddõség hátterében állhat fejlõdési rendellenesség, anatómiai eltérés, genetikai probléma, endokrinológiai vagy érrendszeri betegség, gyulladás, fertõzés, sérülés, korábbi betegség vagy mûtét szövõdménye, illetve akár bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként is kialakulhat. A férfi nemzõképességi zavarok 30 százalékában nem derül ki, mi a valódi ok, ami óriási elõrelépés, hiszen tíz évvel ezelõtt ennek aránya még 60-65 százalék volt – ismerteti Dr. Kopa Zsolt.


Életmódváltás, hormonterápia vagy sebészeti mûtét lehet a megoldás

A nemzõképesség elhízottak esetében testsúlycsökkentéssel, testmozgással, illetve egészséges táplálkozással javítható, a szakember különösen a mediterrán étrend pozitív hatásait emeli ki. Ha ez nem vezet célra, a hormonális és nem hormonális kezeléstõl az endoszkópos, illetve a mikrosebészeti mûtétekig többféle megoldás is szóba jöhet. Ezek segítségével egyre több férfi nemzõképessége javítható – áll a sajtóközleményben. Amikor viszont már semmilyen módszerrel nem tudnak olyan spermiumot izolálni, amivel meg lehet termékenyíteni egy petesejtet, donorsperma felhasználása is lehetséges.

Az andrológus tapasztalatai szerint változó, ki mikor kér segítséget. Akad, aki már a párkapcsolat elõtt kivizsgáltatja magát, ám gyakoribb, hogy egy-két év sikertelen próbálkozást követõen keresik fel a szakrendelõt. Természetesen – mint a legtöbb szakrendelésre – leggyakrabban ide is a köztudottan egészségtudatosabb nõk hozzák el párjaikat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!