2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Szerb ortodox kápolnát építenek PécsenForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-02-27 08:09:45
Új szerb ortodox kápolna és harangtorony épül, valamint ikonosztázokat bemutató kiállítás jön létre legkésõbb egy éven belül Pécsen – jelentették be szerdán a baranyai megyeszékhelyen.

Hoppál Péter (Fidesz), a pécsi önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának elnöke a pécsi belvárosban álló régi kápolna udvarában, az új létesítmény helyszínén rendezett sajtótájékoztatón elmondta, hogy a fejlesztés javarészt uniós forrásokból valósul meg. A beruházás értéke nettó 69 millió forint lesz és az Értékes Pécs címet viselõ, egyházi értékek felújításával kapcsolatos projekt keretein belül jön létre.   

Hoppál Péter kiemelte: önmagában is turisztikai értéket teremt, hogy új kápolnát, harangtornyot építenek, de további vonzerõt képvisel a ma használt kápolnában létrejövõ szerb egyházmûvészeti regionális gyûjtemény. Ennek keretében a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye központjában, Szentendrén található mintegy 25-30, eredetileg is Baranyába szánt, több száz éves ikonosztázok érkeznek Pécsre. Az alkotások hûen tükrözik a 18-19. századi szerb ortodox mûvészeti világot, a mély vallásosságot - tette hozzá az elnök.   

Pantelic Lukijan, a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye püspöke arról szólt, hogy a fejlesztés – amelyben az egyházmegye konzorciumi partnerként vesz részt a pécsi önkormányzat mellett - nemcsak a pécsi, magyarországi, hanem a határokon túl élõ ortodox hívõk életében is fontos esemény. Hangsúlyozta: az egyházmegye köszönettel tartozik Pécsnek azért, hogy a város kiemelten kezeli a vallási örökségeket.   

Lepsa Stulic, Szerbia budapesti nagykövetének tanácsosa azt hangoztatta, hogy a baranyai megyeszékhely a projekttel ismét bebizonyította, hogy rászolgált az Európa Kulturális Fõvárosa címre, s méltán számít a kultúra városának. Hozzátette: Szerbia és Magyarország kapcsolatának folyamatos erõsödésének egyik bizonyítéka a beruházás.   

Merza Péter, a kivitelezést koordináló Pécsi Városfejlesztési Zrt. vezérigazgatója az MTI érdeklõdésére elmondta, hogy az Értékes Pécs elnevezésû programban - amelynek része a kápolnaépítés is - egyházi és a valláshoz köthetõ épületek újulnak meg, létesülnek a városban. A jövõ év elejéig tartó beruházásokra összesen több mint 400 millió forintot költenek fõként uniós forrásból.

A programban a kápolna megépítése mellett az ókeresztény emlékhelyek átfogó bemutatását biztosító Cella Septichora Látogatóközpontot új technikai eszközökkel látják el, finanszírozzák a nagyközönség számára tavasszal megnyíló, az elsõ magyarországi középkori egyetem épületébe tervezett kiállítást, látogatóközpontot létesítenek a belvárosi református templom mellett, orgona épül a kertvárosi református templomban és befejezõdik az épület belsõ terének fakazettás díszítése. Emellett megindul a pécsi zsinagóga belsõ restaurálása, valamint a pécsi és baranyai zsidóság történetét bemutató tárlat kialakítása is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!