2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Így trükköznek a csalók: figyeljünk a pénzünkreForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-07 09:14:54
Címkék: Bihari hírek, atm
A bankbiztonsági szakértõ szerint elkerülhetõ az átverés, de sok mindenre oda kell figyelni, mert a bûnözõk már a legprofibb módszerekkel próbálkoznak. Becslések szerint évente körülbelül száz trükkös lopás történik az ország pénzkiadó automatáinál.

Pillanatragasztóval, fényes nappal, minden különösebb álca nélkül két férfi éppen egy másolóeszközt helyez fel egy újpesti pénzkiadó automatára, így próbálja megszerezni a bankkártyák mágnescsíkadatait és a hozzájuk tartozó PIN-kódot. A bûnbanda tavaly ezt több ATM-nél is megismételte, a rendõrség néhány napja tett közzé róluk képeket, az elkövetõket még most is keresik.

A rendõrségi fõtanácsos azt mondja, ez a módszer viszonylag elterjedt, de máshogy is trükköznek a csalók. Vagy a bankjegykiadó résznél ragasztják le a felületet, hogy a pénzt ne tudja kiadni az automata, vagy a bankkártya-kiadó részt torlaszolják el, így a tranzakció után nem jön ki a kártya - sorolja Varga Balázs, az Országos Rendõr-fõkapitányság bûnmegelõzési osztályának alezredese.

A bankbiztonsági szakértõ szerint, ha kicsit is körültekintõek az ügyfelek, senkit sem verhetnek át. A preparátumok jól álcázott módon kerülnek fel az ATM-ekre, nehéz õket felismerni, ezért a pénzkiadó, illetve kártyaadagoló nyílás környékét mindenképp érdemes átvizsgálni, nincs-e valami könnyen eltávolítható plusz alkatrész – tanácsolja Jakab Péter.

A szakember hozzáteszi: évente legalább száz hasonló eset történik, a csalók így több tíz millió forintos kárt okoznak a bankoknak, az ügyfeleket ugyanis ilyen esetekben mindig kártéríti a pénzintézet. Ha valakivel hasonló eset történik meg, feltétlenül maradjon az ATM-nél, és azonnal értesítse a bankot és a rendõrséget - hívja fel a figyelmet a szakértõ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!