2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Mennyi D-vitamint ajánlott szedni?Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-09 07:49:20
Az influenza ellen nem a C-, hanem a D-vitamin véd. A magyarok több mint 90 százaléka azonban tél végére D-vitaminhiányos.

A tél végére a 18 év feletti magyarok 91 százaléka D-vitaminhiányos, az emberek felének ráadásul nem hogy az ideális, még a minimális szintet sem éri el a D-vitamin ellátottsága. Az a 9 százalék, akiknek a D-vitamin-ellátottsága a normál tartományban van, többségében csontritkulással kezelt betegek, akik betegségük miatt kénytelenek kiemelten figyelni a D-vitamin-szintjükre. Magasabb a D-vitamin-szintjük azoknak is tél végén, akiknek lehetõségük van síelni, vagy a téli hónapokban meleg égövi országba látogatni – derült ki a Semmelweis Egyetem I. Számú Belgyógyászati Klinikájának reprezentatív felmérésébõl, amelyet tavaly, a tél végén, az elsõ tartósan napsütötte napokon végeztek.

14 magyar orvostársaság két évvel ezelõtt tette közzé az elsõ D-vitamin-konszenzust, amellyel a téli D-vitamin-pótlás fontosságára hívták fel a figyelmet. A felmérés eredményei szerint a kampány nem volt sikertelen, a D-vitamin-pótlás szükségessége bekerült a köztudatba, de még mindig nem eléggé, hiszen Magyarországon hozzávetõlegesen 900 ezren szenvednek csontritkulásban. Ezért az orvostársaságok most újabb ajánlásokat tettek közzé.

 

Az influenza és a rák megelõzésében is segít

A D-vitamin-hiány legjobban kutatott következménye a csontvesztés, valamint ismert az is, hogy a csontritkulásra szedett szerek hatékonysága is alacsonyabb, ha alacsony a D-vitamin-szint. A D-vitamin-hiány ezentúl igazolhatóan növeli a cukorbetegség kockázatát is: csecsemõ és kisgyerekkori D-vitamin-hiány esetén az 1-es típusú cukorbetegség kockázata nõ meg 60-70 százalékkal, felnõttkorban pedig a 2-es típusú cukorbetegség esélyét növeli, ha D-vitaminszintünk elmarad a normál értéktõl. A kutatások szerint a D-vitamin-hiány a daganatos betegségek esélyét szintén növeli, különösen az emlõ- és a vastagbélrák szempontjából rizikótényezõ. A D-vitamin kiemelten fontos influenza szezonban is, mivel a C-vitaminnal ellentétben, a D-vitamin igazoltan segít a fertõzések megelõzésében.

 

Így kell vigyázni a csontokra 30 éves korig

A csontritkulás szempontjából kiemelkedõen fontos idõszak életünk elsõ három évtizede, ez idõ alatt formálódik és fokozatosan emelkedik a csontjaink mérete és ásványi anyag tartalma. Harminc éves kor körül jön létre az un. csúcs-csonttömeg, amit aztán még egészséges embernél is egy fokozatos és állandó csontvesztés követ. Nem mindegy tehát, hogy mekkora csont mennyiség áll rendelkezésre ahhoz, hogy a megfogyatkozás alatt se érjük el a csontok fokozott törékenységének szintjét.

Ahhoz, hogy gyerekkorban csontjainkból a maximumot hozzuk ki, megfelelõ mennyiségû kalciumra és a felszívódásához megfelelõ mennyiségû D-vitaminra van szükség, valamint rendszeres testmozgásra. (Itthon a kalcium javasolt napi beviteli mennyisége egészséges felnõtt számára 800-1000 milligramm, várandós nõk számára 1000 milligramm, változókorban vagy csontritkulásban szenvedõ nõk esetében 1200-1500 mg-ot. Gyermekeknél az ajánlás 6-12 hónap között 540 mg, 2-10 év között 800 mg, 11-18 év között 1000 mg kalcium egy napra.)

 

A magyar konyha D-vitaminban szegény

A II. magyar D-vitamin konszenzus szerint a D-vitamin fõ forrása a napsugárzás UVB-spektruma, õsztõl-tavaszig pedig a táplálékkiegészítõk. Azaz a D-vitamin-pótlás nem dietetikai kérdés – a hagyományos magyar konyhával körülbelül napi 80 nemzetközi egység (NE) D-vitamint fogyaszthatunk. A szoláriumok elsõsorban UVA-sugarakat használnak, ezért ezek szintén nem alkalmasak D-vitamin képzésre. (A régebbi, kevésbé modern szoláriumokban, illetve a házi barnuló berendezésekben viszont több még az UVB-sugár.) A csontok egészsége (a kalcium anyagcsere) szempontjából egyébként az optimális D-vitamin-szint (szérum 25(OH)D) 75 nmol/l. 

D-vitamin-hiány megelõzésére javasolt D3-vitamin dózisok Korcsoport    Egy napra javasolt dózis    Biztonságosan bevihetõ mennyiség egy napra esõ felsõ határa
Csecsemõk    400-1000 NE    1000 NE
Gyermekek (1-6 év)    600-1000 NE    2000 NE
Gyermekek (6 év felett)    600-1000 NE    2000 NE
Serdülõk    800-1000 NE    4000 NE
Felnõttek    1500-2000 NE    4000 NE
Elhízott felnõttek    3000-4000 NE    4000 NE
Várandós nõk    1500-2000 NE    4000 NE



(Magzati korban a D-vitamin-ellátottság az anya D-vitamin-szintjével arányos. Az anyatej rendkívül kevés D-vitamint tartalmaz, ezért a csecsemõknél a D-vitamin-pótlás nagyon fontos.)

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!