2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Tippek a transzzsírmentes bevásárlólistáhozForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-09 08:52:29
Az Országos Egészségfejlesztési Intézet összegyûjtötte, hogy mely termékek elkerülésével iktathatjuk ki teljesen a szívgyilkos zsírokat az étrendünkbõl, illetve mivel helyettesítsük a kiiktatott élelmiszereket.

Február 18-ától az Emberi Erõforrások Minisztériuma (Emmi) betiltotta minden olyan élelmiszer forgalmazását, amiben a megengedettnél több transzzsírsav van. Ez azt jelenti, hogy az adott élelmiszer összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége nem haladhatja meg a 2 grammot. Ha tehát egy adott élelmiszer zsírtartalma 50 százalék (tehát 100 g élelmiszer 50 g zsírt tartalmaz), akkor abból maximum 1 g lehet transzzsírsav.

Az indoklás szerint a transzzsírsavak túlzott fogyasztása növeli a szívinfarktus, agyvérzés, hasi elhízás, meddõség, de még a daganatok kialakulásának kockázatát is.

Bár a rendeletnek köszönhetõen már rövid távon csökkeni fog az élelmiszerek transzzsírsav-tartalma, az Országos Egészségfejlesztési Intézet összegyûjtötte, hogy mely termékek elkerülésével iktathatjuk ki teljesen ezeket a szívgyilkos zsírokat az étrendünkbõl, illetve mivel helyettesítsük a kiiktatott élelmiszereket. A rendelet ugyanis tizenkét hónapos türelmi idõt ad azoknak az élelmiszereknek, amelyeket február 18. elõtt már forgalomba hoztak.
Gyanús tételek

Hagyományosan magas transzzsírsav-tartalmú élelmiszerek többek között a kakaós masszát vagy bevonót tartalmazó ételek, a bolti édességek, a péksütemények, a mélyhûtött pékáruk, a fagyasztott pizzák, az instant termékek, valamint egyes margarinok.
Mire figyeljünk az élelmiszercímkén?

Ha az élelmiszercímkén azt látjuk, hogy részlegesen hidrogénezett növényi zsírral, zsiradékkal vagy olajjal készült, akkor az azt jelenti, hogy valójában transzzsírsav van az adott élelmiszerben. Minél elõrébb van ez az összetevõ a felsorolásban, annál több transzzsírt tartalmaz az adott termék.
Mit mivel helyettesíthetünk?

Kakaómasszát vagy bevonót tartalmazó ételek: Transzzsírsavat tartalmazhatnak a kakaós szeletek, a csoki bevonóval készült édességek, így például a szaloncukrok és a csoki nyuszik is. Ezek helyett válasszunk magasabb kakaótartalmú (legalább 50 százalék feletti), transzzsíroktól mentes csokoládékat és édességeket. A mértékkel fogyasztott étcsokoládé kifejezetten jót tesz a szívnek és az érrendszernek.

Bolti édességek: Ilyenek lehetnek a kekszek, édes aprósütemények, nápolyik, a krémmel töltött cukrászsütemények és bizonyos torták. Helyettük készítsünk házilag pudingot gyümölccsel vagy például zabpelyhes gyümölcsös muffint – lehetõleg minél kevesebb cukorral.

Péksütemények: A legtöbb pékség vagy élelmiszerüzlet nem teszi közzé, hogy milyen összetevõket tartalmaz az adott termék, így nehéz eldönteni, hogy mi tartalmazhat káros zsírsavakat. Amit biztosan tehetünk, hogy kerüljük a magasabb zsírtartalmú péksüteményeket, például a leveles vagy omlós tésztákat. A legbiztosabb, ha házilag készítjük el a kívánt sós vagy édes péksüteményt kevesebb zsiradékkal, sóval és cukorral.

Mélyhûtött pékáru, fagyasztott pizza: Kerüljük a fagyasztott félkész termékeket, mivel azok magas energia-, zsír-, transzzsír- és/vagy cukortartalmúak is lehetnek. Ezeket a fogásokat egy kis türelemmel könnyen elkészíthetjük mi magunk is.

Instant termékek: Az instant termékek közé tartoznak például a leves- és mártásporok, az ételízesítõk, a gyári salátaöntetek, illetve a kávéfehérítõ porok is. Helyettük például a vasárnapi húslevesbõl megmaradt „üres”levest fagyasszuk le! Ez késõbb alapja lehet egy zöldséglevesnek, amit könnyen feldobhatunk különféle zöldséggel, fûszerrel vagy valamilyen levesbetéttel.

Margarinok: Ma már sok olyan jó minõségû margarin is található a boltokban, amelyek nem, vagy csak minimális mennyiségû transzzsírt tartalmaznak. De a margarin alternatívája lehet a 12%-os tejföl, a vajkrém, az alacsony zsírtartalmú sajtkrém, vagy akár az otthon elkészített zöldfûszeres túrókrém vagy zöldségkrém is.

A szívgyilkosnak vége

Drasztikusan csökken a Magyarországon forgalomba hozott ételek transzzsírsavtartalma, amivel Ausztria és Dánia után az EU-n belül harmadikként vezetjük be a terület legszigorúbb szabályozását. A szigorúságra szükség is van: egy 2005-ös dán kutatás a magyaroknál mérte a legtöbb elfogyasztott, szívgyilkos transzzsírt.

„Már rövid távon kiszedi ezt a dögletes mérget az élelmiszerünkbõl” – ezekkel a szavakkal kommentálta dr. Szócska Miklós egészségügyért felelõs államtitkár 2013. december 20-án, hogy mit várhatunk a transzzsírsavakat érintõ, kedden életbe lépõ rendelettõl. Ezzel a szabályozással Magyarország az unióban harmadikként szeretné radikálisan csökkenteni a népesség transzzsírsav fogyasztását, eddig Ausztriában és Dániában hoztak hasonló rendelkezést.

A természetben elõforduló, telítetlen zsírsavak (például a növényi olajok, mint az étolaj) kémiai úton történõ keményítésével létrejövõ zsiradék. A növényi olajak hidrogénezésével állítják elõ a huszadik század eleje óta, amikor is Wilhelm Normann felfedezte a transzzsírokat, szabadalmaztatta az eljárást, és „az elsõ ember által készített zsírként” fölvették az élelmiszerek közé.

Az élelmiszeripar ugyanazért hidrogénezi a különbözõ olajokat, amiért furcsa dolgokat mûvel például a párizsival és a virslivel: hogy költséghatékonyabbá tegye. A hidrogénezett vagy részben hidrogénezett növényi olajok sokkal tovább eltarthatók, fagyaszthatók, szélesebb körben fölhasználhatók, tárolásuk, szállításuk sokkal kényelmesebb. Az olajok hosszabb szavatossága pedig az olajjal kezelt termék hosszabb szavatossági idejét, tehát polcon tarthatóságát is garantálja.

A legtöbb transzzsírsav az édességekben (pl. tortabevonó, nápolyik töltelékei) és cukrászati termékekben, péksüteményekben, bizonyos margarinokban található. A margarint szokás a transzzsírsavak legfõbb hordozójának kikiáltani, de ez az utóbbi években már nem állja meg a helyét: a legtöbb gyártó technológiát váltott, és nem hidrogénezett zsiradékból készíti a terméket.

A transzzsírsavak káros egészségi hatásáról az 1990-es évek eleje óta születnek különbözõ cikkek és tanulmányok, a különbözõ orvosok, kardiológusszövetségek pedig minden alkalmat megragadnak, hogy kiemeljék: a szív- és érrendszeri megbetegedések szempontjából kevés rosszabb van a boltok polcain, mint a különbözõ, transzzsírokkal kezelt élelmiszerek. Tavaly novemberben már az ebbõl a szempontból híresen engedékeny amerikai élelmiszer- és gyógyszeripari felügyeleti szerv, az FDA is elismerte, hogy „nem biztonságos”. A Magyar Nemzeti Szívalapítvány 2007 óta kampányol a transzzsírok korlátozásáért.

A transzzsírsav emeli a rossznak mondott, érelmeszesedést fokozó LDL koleszterin szintjét, gyulladásos folyamatokat táplál a szervezetben, még a szív membránját is károsíthatja. Mindent egybevetve a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát 23%-kal növeli meg. Rontja a nõk fogamzóképességet, károsítja az újszülöttek idegrendszer-fejlõdését, és növeli az emlõrák kockázatát.

A hazai transzzsírsavhelyzet még a magyar fogyasztók általános tájékozatlanságát ismerve is tragikus. Egy 2005-ös dán kutatás 16 ország közül a magyaroknál mutatta ki a legtöbb elfogyasztott transzzsírt. Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) 2009 és 2013 között több száz, Magyarországon forgalomba kerülõ termék transzzsírsavtartalmát vizsgálta meg (2013. december 16-án tették közzé a vizsgálatok eredményeit, a pdf letölthetõ innen).

A február 18-án hatályba lépõ Emmi-rendelet megtiltja minden olyan élelmiszer forgalomba hozását, amiben a megengedettnél több transzzsírsav van: az adott élelmiszer összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége nem haladhatja meg a 2 grammot. Ha tehát egy adott élelmiszer zsírtartalma 50% (tehát 100 g élelmiszer 50 g zsírt tartalmaz), akkor abból maximum 1 g lehet transzzsírsav.

Persze az óvatosság továbbra is ajánlott, ugyanis a boltokból nem fognak hipp-hopp eltûnni a transzzsírsavat tartalmazó élelmiszerek. A rendelet tizenkét hónapos türelmi idõt ad azoknak az élelmiszereknek, amelyeket február 18. elõtt már forgalomba hoztak (5. § (2) ).

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!