2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Lakodalom volt a mi falunkban…Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-03-10 21:07:49
Hét éve már annak, hogy a Román Nemzetiségi és a nagyközségi önkormányzat elõször rendezte meg a Magyar-Román Lakodalmas és Võfélytalálkozót – azóta sikere van.

Az álmenyasszony „nem jött be” a võlegénynek

Ebben az évben is sor került a lagzis mulatságra, március 8-án, melyet szorgos készülõdés elõzött meg az elmúlt idõszakban. A szervezõk napokig, hetekig készülnek a nagy eseményre, melynek mindig meg is van az eredménye: idén is teltházzal dicsekedhettek.
Délben a võlegénybúcsúval kezdõdött a buli, a fiatal legény fájdalmas búcsút vett szüleitõl, majd a verõfényes napsütésben – természetesen ének- és zeneszó kíséretében – útnak indultak a tájházhoz a násznéppel, ahol kikérték a menyasszonyt.
A menyasszony-búcsúztatásnál elsõre nem az a menyasszony került eladásra, akit a võlegény választott: a csúf „álmenyasszony” nem tetszett neki, az igazit csak sokadik választás után adták elõ. Végül elengedték szülei az ifjú arát párjával, végigvonulva vissza a lagzis házhoz, ahol kezdetét vette a dínomdánom.
Hurka, kolbász és más finomságok

A délutánra visszaérõ násznépet már sült hurka és kolbász várta, csillapíthatták éhüket és szomjukat is.
Kecskés Gyula polgármester, Tóth Attila, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyûlés alelnöke, és Vitányi István országgyûlési képviselõ köszöntötték a vendégeket.
Ezt követõen kezdetét vette a võfélyek és a tánccsoportok, népdalkörök mûsora, ahol a rengeteg vendég nagyszerûen szórakozott. A találkozóra nem csak a környezõ településekrõl, hanem az ország több pontjáról, valamint a testvértelepülésrõl, Budureasaból és Gyuláról is érkeztek vendégek, így már nemzetközivé nõtte ki magát.
A létavértesi Arany János Általános Iskola – testvériskola – tanulói is meghívást kaptak a pocsajiaktól egy pályázat kapcsán, így õk is betekintést nyerhettek, milyen egy lakodalmas mulatság.

A võfélyek versein, humoros jelenetein jókat derült a közönség: nemcsak sóval, borssal, hanem viccekkel is fûszerezték a beköszöntõket, így az estére már zsúfolásig megtelt teremben igazi lakodalmas hangulatban teltek az órák.
A csigaleves és töltött káposzta sem maradt el

Az egy hónapja gyúrt csigatészta került a húslevesbe, melyet a dolgos lány- és asszonykezek sodortak erre az alkalomra.
A finom húsleves, pörkölt, töltött káposzta és sütemények után mindenki megnyalhatta mind a tíz ujját, majd rophatta a táncot reggelig, amire a zenét a Rokkó Band szolgáltatta.

Fellépõk csoportok:

Szivárvány Népdalkör – Pocsaj
Román Néptánccsoport, Grósz György – Pocsaj
Hortobágy Néptánccsoport – Debrecen
Pocsaji Néptánccsoport – Pocsaj
Petlend-Csehi Néptáncegyüttes – Körösszakál
Szélrózsa Hagyományõrzõ Egyesület – Földes

Võfélyek:
Kathi Lajos – Hajdúböszörmény
Markó András – Nagykálló
Nagy Attila – Napkor
Lánczi Csaba – Füzesgyarmat
Gyönyörû Zsigmond – Sáránd
Rajzinger Csaba – Ajak
Kovácsné Lévai Orsolya – Elek
Bajor István – Nyíregyháza
Tóth Zoltán – Pocsaj

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!