2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Jóízû gyümölcs pálinkákat minõsítettekForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-03-10 21:22:19
A településen termett gyümölcsök ízeit, az e gyümölcsök lelkébõl fõzött pálinkákat minõsíttették a nõnap elõestéjén Földes kertbarátai a hetedik alkalommal megrendezett pálinkaminõsítõ versenyen.

Március hetedikén koraeste a Nosztalgia étteremben a Balásházy János Kertbarát Kör meghívására 24 kertbarát 40 gyümölcs pálinkát minõsítetett a verseny négytagú bíráló bizottságával. Preku Gyula kokadi és Ványai Gusztáv nagyrábéi pálinkafõzõ mesterek társaságában Orosz Attila és Erdõs István a NAV Hajdú- Bihar megyei Vám és Pénzügyõri Igazgatóságának fõelõadói a technológiai korrektség vizsgálata mellett a gyümölcs jellegét, ízének tisztaságát és a pálinka harmóniáját értékelték.

A szakértõ bírálók az értékelésük során megfogalmazták: a múlt évi sok napsütéses idõjárásban fontos volt a pálinka alapanyagának odafigyelõ összeállítása, mert a nagy hõségben hamar erjedésnek indult a gyümölcs. A jó pálinka titkaként elmondták: az érett gyümölcs mellett a tároló edények tisztasága és zárhatósága, a cefre félárnyékos helyen való tárolása, a legalább húsz százalékos maganyag megõrzése, a szeszfok lágy vízzel való beállítása a meghatározó. Hajdú- Bihar megye 42 szeszfõzdéje megbízható szakmai hátteret adott a gyümölcs pálinkák készítéséhez. A továbbra is kedvezõ jövedéki rendelkezések, a fõzési körülmények és értõ szakmai munka továbbra is meghatározó az otthoni, kis mennyiségû házi jellegû pálinkafõzéssel szemben.

Mint megfogalmazták: a Földesen fõzött pálinkák méltán lehetnek tagjai a hungarikumok közé sorolt pálinkáknak.

A pálinkaminõsítõ verseny legjobbjaiként pontozással arany minõsítést kapott Nagy Imre, Pócsi Imre, Diószegi Antal, Pércsi László és Tóth Zsigmondné szilva, Biró Szilárd szõlõ, Biczó István alma pálinkája.

A kertbarátok estjét aktuális szakmai elõadással színesítette Dr. Gonda István professor emeritus, a Debreceni Egyetem Kertészettudományi Intézetének tanszékvezetõ egyetemi tanára, aki Érdekességek és újdonságok a gyümölcstermesztésben címmel tartott vetítettképes elõadást. A pálinkaminõsítõ kertbarát est zárásaként magyar nóta mûsorral és virágokkal köszöntötték a kör jelenlévõ nõtagjait a nõnap alkalmából.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!