2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Továbbra sincs nyoma az X-bolygónakForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-11 08:06:59
Az égbolt több százmilliónyi objektumának átvizsgálása után sem sikerült bizonyítékot találni arra az elméleti égitestre naprendszerünkben, amit sokan X-bolygóként emlegetnek.

Korábban több hipotézis is született ennek a hatalmas, ugyanakkor láthatatlan égitestnek a létezésérõl, amit valahol a Plútó pályáján túlra vizionáltak. A legfrissebb tanulmány szerint, melyhez a NASA WISE (Széles Látószögû Infravörös Felmérõ Felfedezõ) mûholdjának teljes égboltot lefedõ adatait használták fel, nem sikerült Szaturnusz-méretû, vagy annál nagyobb objektumot észlelni 10.000 CSE (csillagászati egység) távolságon belül, illetve a Jupiternél nagyobb objektum sem létezik 26.000 CSE-n belül. Egy CSE a Föld-Nap távolságnak felel meg, a Plútó megközelítõleg 40 CSE-re helyezkedik el a Naptól. "A külsõ-Naprendszer valószínûleg nem tartalmaz egyetlen nagy gázóriás bolygót sem, vagy kis kísérõ csillagot" - összegezte eredményeiket Kevin Luhman, a Pennsylvania Állami Egyetem Exobolygó és Lakható Világok Központjának tudósa, a tanulmány szerzõje.

A WISE adattengerének elemzései azonban hoztak más jellegû eredményeket. Egy másik tanulmányban több ezer új lakóról számolnak be a Nap "hátsó udvarában", melyek között csillagokat és barna törpéket is azonosítottak. "Eddig rejtett szomszédos csillagrendszerek is elõkerültek a WISE adataiból" - mondta Ned Wright, a Los Angelesi Kalifornia Egyetem kutatója, a küldetés fõfelügyelõje.

A másik WISE tanulmány, ami a Naprendszeren túli objektumokra összpontosított, 3.525 csillagot és barna törpét fedezett fel a Naptól számított 500 fényév távolságon belül. "Olyan objektumokat találtunk, amik eddig elkerülték a figyelmünket" - mondta David Kirkpatrick, a NASA Infravörös és Feldolgozó Elemzõ Központjának munkatársa, a másik tanulmány szerzõje. A 3.525 objektumból Luhman tanulmánya is lefed egy jelentõs részt, egész pontosan 762 objektumot katalogizált.

A WISE küldetés 2010-tõl 2011 elejéig tartott, mely során az égboltot kétszer sikerült teljes egészében átfésülni, a letapogatások között 6 hónap telt el. A felmérés közel 750 millió aszteroida, csillag és galaxis képét rögzítette. 2013 novemberében a NASA az AIIWISE program keretében kiadta ezeket az adatokat, ami lehetõvé teszi a két letapogatás összehasonlítását a csillagászok számára.

A WISE adatkatalógusában található mozgó objektumok között több egészen közeli csillag is fellelhetõ, ilyen egy mindössze 20 fényévre található csillag, ami a Norma csillagképben helyezkedik el, valamint egy barna törpe páros 6,5 fényévre, melyrõl tavaly márciusban számoltak be. Ez a legközelebb fekvõ csillagrendszer, amit az elmúlt közel száz évben felfedeztek.

A nagy mennyiségû új égitest felfedezése ellenére az X-bolygó, egyéb nevein a Nemesis, vagy Tyche nem mutatkozik. A korábbi spekulációk a feltételezett égitest létezésével kapcsolatban részben geológiai tanulmányokon alapultak, melyek a Földön lezajlott tömeges kihalások szabályos idõzítéséhez kapcsolódtak. Az elmélet szerint egy nagy bolygó, vagy egy kisméretû csillag rejtõzik valahol a Naprendszer legkülsõ tartományában, ami idõrõl-idõre megmozgatva a külsõ területek üstököseit a belsõ bolygók felé irányítva azokat.

A tömeges kihalások és az X-bolygó kapcsolatát már a WISE tanulmány elõtt gyakorlatilag kizárták. Voltak azonban olyan felvetések is, melyek egy a mûszereink számára láthatatlan égitestnek tulajdonítottak több szabálytalan üstökös pályát, a WISE tanulmány azonban most ennek is ellentmond. Mindenesetre mindkét WISE tanulmány talált olyan objektumokat, ami felett a másik tanulmány elsiklott, ezért valószínûleg így is maradt jó néhány felfedezetlen égitest. "Úgy véljük még több csillag vár még felfedezésre a WISE adataiban. Koránt sem ismerjük olyan jól saját környékünket, mint az gondoljuk" - összegzett Wright.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!