2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
NASA: indulhat az Europa-küldetés kidolgozásaForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-11 20:05:01
Címkék: Bihari hírek, nasa
Az amerikai kormányzat terveiben elõször jelent meg a hold kutatására szánt összeg.

A Fehér Ház már elkészítette a 2015-ös pénzügyi évre vonatkozó költségvetési tervét - ez bonyolult ügy, hiszen az USA-nak éveken keresztül nem volt elfogadott költségvetése -, amelyben 17,5 milliárd dollárt szánnak a NASA anyagi szükségleteinek fedezésére. Ezen belül egy apró összeget fordítanak majd az Europa-küldetés kidolgozásának elindítására, maga az expedíció pedig egy évtized múlva startolhat el.

Az ûrügynökség Twitter-feedjén közölte, hogy most 15 millió dollárt kapnak az átfogó elképzelések kidolgozására, az elõzetes munkálatok beindítására. Egy ugyan egy meglehetõsen apró összeg, az elmúlt két évben pedig már 155 milliót kaptak a kormányzattól, hogy tanulmányozzák egy ilyen küldetés esélyeit és fõbb céljait, most elõször fordult azonban elõ, hogy a hivatalos költségvetési tervben is helyet szorítottak a projektnek. Erre valószínûleg azért is kerülhetett sor, mert nemrég felfedezték a hold déli sarkán szivárgó párát, vagyis elméletileg lehetséges lenne annak tanulmányozása, amennyiben egy erre alkalmas ûrszondát küldenénk oda.

Erre jelenleg az Europa Clipper látszik a legalkalmasabb jelöltnek, problémát jelent viszont, hogy a teljes projekt mintegy 2 milliárd dollárt emésztene fel, ami a jelenlegi gazdasági helyzetben nem vált ki túl nagy lelkesedést Washingtonban. A másik oldalon viszont ott a lehetõség, hogy elsõ alkalommal tanulmányozzuk az Europa felszínén lévõ vizet, netán élõ organizmusokra bukkanjunk abban. Maga az ûrszonda egyébként nem is a hold, hanem a Jupiter körül keringene, viszont többször elhaladna az Europa mellett, ekkor "meríthetne" a szivárgó párából.

Ha minden jól megy, 2025-ben indulna el a szonda, vagyis több, mint egy évtized van még hátra a munkálatok befejezéséig.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!