2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Március 15. - Családi programok, közvetítések, rendezvényekForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-12 08:17:37
Hagyományõrzõ programokkal, egyebek mellett fegyverbemutatókkal, történelmi játszóházzal és népzenével várják az érdeklõdõket a nemzeti ünnepen, március 15-én a budai Várban.

A Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában Nyáry Krisztián irodalomtörténész a forradalmárok magánéletérõl tart elõadást, a Honvéd Hagyományõrzõk bemutatót tartanak, emellett a látogatók a Nemzeti dalt korabeli nyomdagépen nyomtathatják ki és vezetéssel tekinthetik meg A királyi palota a forradalom idején címû tárlatot.

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum fotókiállítással várja a látogatókat Nemzeti Emlékhelyek 1848-49 címmel, de lesz fegyverbemutató, szablyavívás, kokárdakészítõ verseny és kézmûves foglalkozás is a programok között - olvasható a www.marcius15.kormany.hu oldalon.

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára kalandos idõutazásra várja a résztvevõket, akik a levéltár folyosóit végigjárva megismerhetik az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc jelentõs színtereit, eseményeit, szereplõit. Az elsõ emeleti Lovagteremben az intézményben õrzött eredeti 1848-49-es iratokat, köztük a függetlenségi nyilatkozatot, több Petõfi-kéziratot, valamint Leiningen-Westerburg Károly aradi búcsúlevelét tekinthetik meg a látogatók.

A Nemzeti Táncszínházban nyitott mozdulatmûvészeti órák, Kerekes Zsuzsa fotográfus zsánerképeit bemutató kiállítás, a Magyar Mozdulatmûvészeti Társulat rövid elõadásai és a Mozdulatkórus bemutatója várja a közönséget.

Hagyományos fegyvertáncok tanítása, huszárviselet és fegyverzetbemutató, huszárpróbák és fakardvívás színesíti a Magyarság Háza ünnepi programjait. Az érdeklõdõk a felvidéki Kicsi Hang együttestõl katonadalokat tanulhatnak, illetve megtekinthetik A három leány, a Két koma fogadása és A pletykás asszony címû mesejátékokat.

A Magyar Nemzeti Galériában vezetést tartanak a 19. századi gyûjteményben, a Hadik-szobornál Kis Kata és zenekara, valamint a Komlói Pedagógus Kamarakórus lép fel, a reformkori hagyományõrzõk a palotást mutatják be, a Dózsa György-szobornál huszártábort állítanak fel.

Pártrendezvények a nemzeti ünnepen


Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke március 15-én délelõtt Budapesten, a Múzeumkertben mond ünnepi beszédet. A baloldali összefogáshoz tartozó pártok aznap délután közös rendezvényt tartanak a fõvárosban, a Jobbik nagygyûlést rendez, az LMP politikusai és aktivistái pedig biciklivel fõvárosi emlékhelyeket keresnek fel a nemzeti ünnepen.

Orbán Viktor beszédét a Tisztelet a bátraknak! szlogennel meghirdetett állami ünnepségsorozat keretében mondja majd el, amely március 15-én a felújított Kossuth téren zászlófelvonással és Kövér László házelnök köszöntõjével veszi kezdetét. A Fidesznek a fõvárosban idén sem lesz központi ünnepsége, a fideszesek helyi rendezvényeken emlékeznek.

A Kereszténydemokrata Néppárt elnöke, Semjén Zsolt az erdélyi Kézdivásárhelyen mond ünnepi beszédet, a rendezvény helyszínére az elõzõ évhez hasonlóan hagyományõrzõkkel együtt lóháton érkezik. Harrach Péter KDNP-s frakcióvezetõ március 15-én Nagymaroson, Szobon, majd Vámosmikolán is felszólal.

Az ellenzéki összefogás pártjai délután a fõvárosi Szabad sajtó útján tartják rendezvényüket, amelyet a Facebookon Talpra, magyar! szlogennel hirdetnek. A demonstráción a szervezethez tartozó mind az öt párt vezetõi beszédet mondanak. Sorrendben Bajnai Gordon, az Együtt-PM vezetõje, Szabó Tímea, a PM társelnöke, Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke és Mesterházy Attila, a szocialisták elnöke, a baloldali összefogás miniszterelnök-jelöltje lép majd a színpadra. Az MSZP közleménye szerint minden polgárt várnak, aki úgy véli, április 6-án kormányváltásra van szükség a nézetek és vélemények sokszínûségét tiszteletben tartó, erre alapozó új Magyarország felépítéséhez.

A Jobbik a Kodály köröndnél kezdi a március 15-i programját koradélután, ahol budapesti szervezetének tagjai szólalnak fel. Ezt követõen a résztvevõk lovas-zenés menetben vonulnak át az Andrássy úton a Deák Ferenc térre, a párt nagygyûlésének helyszínére. Hívószóként a Jobbik is a Talpra, magyar! idézetet használja. A naggyûlésen Vona Gábor pártelnök, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje és a párt több vezetõje is beszédet mond. Az ünnepi program ingyenes Lord koncerttel zárul.

Az LMP sajtóosztályának tájékoztatása szerint az ellenzéki párt politikusai és aktivistái a szokásoknak megfelelõen biciklivel keresnek fel a fõvárosban az 1848-49-es forradalomhoz kapcsolható emlékhelyeket.

Élõ közvetítések

Március 15-én a közszolgálati adók mindegyike gazdag mûsorpalettával várja nézõit és hallgatóit - tájékoztatta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap (MTVA) kedden az MTI-t. Közleményük szerint a kínálatban élõ közvetítések, különleges zenei összeállítások és a reformkort megidézõ klasszikus filmek szerepelnek.

Az 1848-as forradalom és szabadságharc ünnepnapjának elõestéjén, 23 óra 15 perctõl az M1-en a Kossuth- és Széchenyi-díjak átadásáról látható összeállítás, amely a parlamenti ünnepség legfontosabb pillanatait idézi fel. Az ünnepi mûsorfolyam március 15-én Tisztelet a bátraknak! címmel az M1 stúdiójában kezdõdik, majd 8 óra 45 perctõl Magyarország zászlajának ünnepélyes felvonását sugározza a csatorna élõben, a megújult Kossuth térrõl. A ceremónia után lovasmenet indul a Múzeumkertbe, amelyet az élõ bejelentkezések során a nézõk is figyelemmel kísérhetnek, akik megismerkedhetnek a Kossuth- és Széchenyi-díjak kitüntetettjeivel is - ismertette az MTVA.

A Múzeumkert mûsorába Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke mond ünnepi beszédet, ezt az M1 és a Duna World is élõben közvetíti fél 11-tõl. A megemlékezésen Tolcsvay László elõadásában hallhatják a nézõk a Nemzeti dalt, s az ünnepet gazdagítja a Magyar Állami Népi Együttes mûsora, valamint felvételrõl az MR Gyermekkórusa is.

A Kossuth Rádió rendhagyó mûsorral várja hallgatóit: a kétórás Forradalmi forgatag a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumból jelentkezik. Tárlatvezetésen vehetnek részt a hallgatók az intézmény Jelszavaink valának: haza és haladás címû kiállításán. Népi hangszereken játszott korabeli muzsikák is felcsendülnek majd, és a múzeumkerti ünnepi beszéd közvetítése után is több helyszínrõl lesz élõ bejelentkezés.  A legifjabbak huszárpróbájába is bekapcsolódhatnak a rádiózók 10 órától, a Magyarság Házából.

Az ünnep jegyében a Bartók Rádió is megemlékezik a márciusi ifjak hõsiességérõl. A déli hangversenysávban magyar elõadók koncertfelvételeit sugározzák: Várjon Dénes és a Keller Vonósnégyes, valamint az Erdõdy Kamarazenekar hangversenyét. Népzene - újragombolva címmel a forradalom és szabadságharc 166. évfordulójára összeállított ünnepi adásában megzenésített versek, katonadalok, bujdosóénekek, amerikás dalok és verbunkosok hangzanak fel mai folk- és világzenét játszó énekesek, zenekarok tolmácsolásában délután fél háromtól.

A Hely különkiadása, Séták Széchenyivel címmel a legnagyobb magyar életének helyszínein kalauzolja hallgatóit: Ausztria, Magyarország és Szlovákia területérõl is megismerhetõk a kiváló államférfi életének legfõbb állomásai a Kossuth Rádióban, nem sokkal három óra után. A Petõfi Rádióban egész nap csak magyar zene szól. A hallgatók óránként kapnak ízelítõt a budai Várból, ahonnan a színes programokról többször is élõben tudósít az adó.  Az MTVA fiatal külhoni tudósítói napközben többször bejelentkeznek, hogy az egész Kárpát-medence ünnepi megemlékezéseirõl számoljanak be.

Jókai Mór regényének filmadaptációját, az Egy magyar nábobot láthatják a nézõk a Dunán délután negyed öttõl, valamint a Duna Worldön.  A közmédia gyerekcsatornáján, az M2-n egész nap magyar meséket láthatnak a fiatalok. A csatorna Papírcsákó, paripa címû saját sorozatában gyerekek vallanak arról: mit jelent számukra március 15.  Este az Erkel Színházból látható élõ közvetítés az M2 csatornán: a Red Bull Pilvaker elõadásban fiatal zenészek és színészek tisztelegnek a márciusi ifjak emléke elõtt, este fél kilenctõl.

Ünnep határok nélkül címmel a Kárpát-medencei, illetve a távoli kontinenseken tartott megemlékezésekrõl is átfogó képet kapnak a tévénézõk a Dunán este nyolc órától, a Duna Worldön pedig este 11 után negyed órával. Az ünnepi mûsor befejezéseként, éjfél után negyed órával A Hídember tekinthetõ meg az M1-en, amelynek története 1820-1860 között játszódik a Habsburg Monarchiában.

Erõs szél és csapadék is befolyásolhatja a rendezvényeket


A jelenlegi számítások alapján a hétvégén feltámadó széllel és záporokkal hidegfront éri el térségünket - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfõn honlapján, hozzátéve: a front pontos érkezése, s hogy mennyire befolyásolja az ünnepi rendezvények alatt az idõjárást még bizonytalan, ezért a meteorológiai szolgálat elõrejelzõi számára kiemelt feladat lesz a prognózisok frissítése a következõ napokban.

Mint kifejtették: egészen a hét végéig Európa nagy részén - Magyarországon is - egy óriási anticiklon alakítja az idõjárást. Emiatt szinte zavartalan napsütésre, és napközben kellemes idõre lehet számítani. Ugyanakkor mint írták: a hajnali órák kissé csípõsek, helyenként fagyosak lesznek. A hét végén azonban a kontinens felett átalakul a légköri helyzet: az anticiklon nyugati irányba, az észak-atlanti térség fölé helyezõdik át, tõle keletre pedig erõs északnyugati áramlás épül ki. Az áramlással megérkeznek a frontok is, véget vetve az eseménytelen idõjárásnak.

A legfrissebb, hétfõi modellszámítások azt mutatják, hogy az elsõ front valamikor a szombati nap második felében érkezik, erõs széllel, kisebb csapadékkal - írta a meteorológiai szolgálat, kiemelve: "arra a kérdésre, hogy e folyamat az ünnepi rendezvények alatt következik be, vagy csak azok után kezdõdik meg, egyelõre nem lehet pontosan válaszolni".

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!