2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Tényleg hasznos-e a léböjt kúra?Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-13 09:46:48
Tévhit, hogy a frissen préselt levek egészségesebbek, mint ha egészben ennénk a zöldségeket-gyümölcsöket. Fogyókúrázni semmiképpen nem ajánlott levekkel, böjtölni is csak 1-3 napot.

Itthon is egyre nagyobb divat frissen préselt levekkel böjtölni, méregteleníteni, vagy épp fogyókúrázni. Tény, hogy az emésztõrendszerünket tehermentesíthetjük pár napra, ha csak leveket fogyasztunk, de összességében elõnyösebb inkább egész zöldségekkel-gyümölcsökkel böjtölni, mint levekkel.

 

Tévhit, hogy a levekben több a tápanyag, mint az egész zöldségben, gyümölcsben

A léböjt hívei gyakran érvelnek azzal, hogy a frissen préselt levekkel csak a zöldségek, gyümölcsök lényegét: a tápanyagokat vesszük magunkhoz. Kifelejtik azonban, hogy sok zöldségnek-gyümölcsnek a héja is értékes tápanyagokat tartalmaz: például a narancs belsõ, fehér héja gazdag flavonoidokban. De a héj mellett a préseléssel elpazaroljuk az értékes rostokat is, amelyek segítik és szabályozzák a tápanyagok felszívódását, valamint befolyásolják az anyagcserénk sebességét. Ismert, hogy a léböjttel az anyagcsere lelassul.


Napi egy pohárnál több gyümölcs-, cékla- és répalé nem ajánlott

A rostok eltávolítása miatt a levekbõl a tápanyagok gyorsabban szívódnak fel, mint az egész zöldségekbõl, gyümölcsökbõl, így többek között gyorsabban megugrik tõlük a vércukorszintünk is, ami a cukorbetegek számára veszélyt jelenthet. Ha valaki csak gyümölcsleveket fogyaszt egész nap, az is elõfordulhat, hogy több cukrot vesz magához, mint ha a megszokott étrendjét követné. Ezért ajánlott elsõsorban alacsony cukor (fruktóz)-tartalmú zöldségek, gyümölcsök levét facsarni, gyümölcslébõl, illetve cékla- és répalébõl pedig ne fogyasszunk egy pohárnál többet naponta.

 

Ne levekkel fogyókúrázzunk, mert nem adnak telítettségérzetet

A léböjtölõnek szinte soha nincs telítettségérzete. Errõl egyrészt a rostanyagok hiánya, másrészt a rágás kiiktatása tehet. Ezért fogyókúrázóknak mindenképpen hatékonyabb a teljes zöldség-gyümölcs diéta, bár itt is figyelni kell az arányokra: a zöldség-gyümölcs bevitel optimális aránya 3:2, azaz az étrendünkben a zöldségek legyenek túlsúlyban.

 

Tévhit, hogy a leveknek nagyobb a gyógyító erejük

Számos kutatás támasztja alá, hogy legalább napi 5 egység zöldség-gyümölcs elfogyasztása csökkenti a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek kockázatát. Azt viszont egy kutatás sem támasztja alá, hogy a levekkel hatékonyabb lenne a megelõzés.

Tény, hogy vannak beszámolók például a búzafûlé elõnyös hatásairól, ám tudományos igényû vizsgálat egyelõre nem erõsíti meg, hogy a búzafûlé a megfázástól a vastagbél-gyulladáson át a rákig számos betegséget gyógyítana. A búzafûlé egyébként vasat, kalciumot, magnéziumot, aminosavakat, A-, C- és E- vitamint, valami klorofillt tartalmaz koncentráltan.

A gránátalmalé szintén nagy népszerûségre tett szert az elmúlt években potenciális rákmegelõzõ hatása miatt: ám ezt a hatást is egyelõre csak laboratóriumi vizsgálatok támasztják alá, a nagy mintaszámú klinikai vizsgálatok még hiányoznak.

Nem ajánlott a léböjt daganatos betegeknek, kemoterápiában részesülõknél, cukorbetegeknek, valamint vesebetegségben szenvedõknek.


Préselés elõtt kiemelten kell figyelni a zöldségek-gyümölcsök megmosására

Mivel a friss, nyers, magas cukortartalmú levekben az esetleges kórokozók gyorsan szaporodnak, nagyon figyelni kell rá, hogy préselés elõtt alaposan megtisztítsuk a zöldségeket, gyümölcsöket. Ugyancsak a kórokozók gyors szaporodása miatt ajánlott egyszerre csak annyi levet préselni, amennyit egy étkezés során elfogyasztunk. (A dobozos leveknél ezt a problémát a pasztörizálással oldják meg.)

 

A léböjtölõ nem jut fehérjéhez és zsírhoz

Hiába vannak egészséges tápanyagok a frissen préselt levekben, ha valaki egész nap csak leveket fogyaszt, zsír hiányában a zsírban oldódó vitaminok nem tudnak hasznosulni. Bár vannak értékes zsírsavakat tartalmazó zöldségek (például az avokádó), vagy az olajos magvak, ám ezeket jellemzõen nem lehet préselni, csak esetleg turmixokhoz felhasználni. Ezért ha valaki egészségesen akar táplálkozni, és vágyik frissen facsart levekre, ahelyett, hogy egy teljes héten át csak leveket fogyasztana, egészítse ki étrendjét magvakkal, valamint növényi fehérjékkel is, például lencsével, hüvelyesekkel.


Tévhit, hogy a léböjttõl mindenki energikusabbnak érzi magát


Aki alapból nem étkezik igazán egészségesen (sok félkész ételt, felvágottat, kevés zöldséget-gyümölcsöt fogyaszt), az biztos, hogy frissebbnek, energikusabbnak fogja érezni magát a böjt során, hisz a szervezete több tápanyaghoz jut. Emellett a léböjt során erõs a placebohatás is: önmagában már attól a tudattól, hogy teszünk valamit az egészségünkért, jobban fogjuk érezni magunkat. Az alacsony kalóriabeviteltõl, valamint a fehérjementes étrendtõl azonban sokan fáradtnak, levertnek, ingerlékenyebbnek érzik magukat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!