2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Új kezelési teszt emlõrákraForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-13 10:01:13
A Nottinghami Egyetem kutatói olyan klinikai tesztet dolgoztak ki, amelynek segítségével javulhat a mellrákban szenvedõ betegek kezelésének hatékonysága.

A British Journal of Cancer címû szaklapban publikált eredmények lehetõvé teszik, hogy sokkal részletesebb információ álljon rendelkezésre egy beteg mellrákjának típusáról és annak viselkedésérõl. A kutatást vezetõ Ian Ellis szerint ez jelentõs segítséget jelenthet abban, hogy személyre szabottabb kezelésekkel növelhessék a páciensek gyógyulásának esélyeit.

A jelenleg használt Nottingham Prognosztikai Indexet (NPI) 30 éve dolgozták ki. Ez egy olyan világszerte használt mérõszám, ami figyelembe veszi a szövettani lelet bizonyos sajátságait, és ennek segítségével prognosztizálja a betegség kiújulásának kockázatát. A mellrák azonban biológiailag sokkal komplexebb kór, mint eddig gondolták, különbözõ típusainál eltérõ végkimenetelre lehet számítani. A bõvebb információk iránti igény hívta életre a Nottingham Prognosztikai Index Plus (NPI+) nevû tesztet.

Ez tulajdonképpen az eredeti NPI bõvített változata, amelybe tíz, újonnan felfedezett, rákos sejtekben megtalálható fehérjét foglaltak bele. Ezek biológiai jelzõanyagokként, úgynevezett biomarkerekként funkcionálnak. Segítségükkel egy év alatt hét, különbözõ osztályba tartozó mellrákot sikerült diagnosztizálni. Az új ismeretek egyéb tényezõkkel kiegészítve nem csupán célzott kezeléseket tesznek lehetõvé, de egyúttal drasztikusan csökkentik majd a várakozási idõt és a költségeket is.

Az engedélyezési eljárásokat figyelembe véve az új NPI+ teszt elõreláthatólag két év múlva lesz bevezethetõ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!