2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Mesterséges megtermékenyítéssel született cápa AusztráliábanForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-13 10:20:11
Címkék: Bihari hírek, cápa
Ausztráliában elõször született mesterséges megtermékenyítéssel cápaivadék.

A Melbourne-i Állatkert reményei szerint a technikával segíthetik a veszélyeztetett fajok szaporítását. A barnasávos bambuszcápa március 3-án született.

Az eljáráshoz szükséges hímivarsejteket szeptemberben, Ausztrália északkeleti részén, egy másik akváriumban élõ cápától gyûjtötték be, majd Melbourne-be szállították, és még ugyanazon nap megtermékenyítették vele a nõstényt.

Az állatorvosok szerint a - 16 centiméteresrõl 1,2-1,5 méteresre megnövõ – cápa születése mérföldkõ az ilyen szaporítási technikák terén.  A tojást – az anya novemberben többet is lerakott, de ez volt az egyetlen életképes – hetente ellenõrizték 112 napos inkubációja alatt.

A születés egy kilencéves projekt része, melynek célja megismerni az Ausztráliában gyakori, de alig ismert cápák szaporodását. Abban reménykednek, a technika elõsegíti a fenyegetett fajok védelmét is természetes közegükben, különösképpen a kritikusan veszélyeztetett homoki tigriscápáét.

A homoki tigriscápákból a becslések szerint kevesebb, mint 1500 egyed maradt Ausztrália keleti partjainál. A cápák és ráják negyedét kihalás fenyegetiA véltnél hosszabb ideig élnek a fehér cápákÁtszelheti az Atlanti-óceánt egy fehér cápa

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!