2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Biztonsági módba állt a NASA szívós Mars-szondájaForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-13 10:27:48
Címkék: Bihari hírek, mars
A veterán Mars Reconnaissance Orbiter március 9-én állt biztonsági módba, miután egyik fõ számítógépérõl a másikra váltott át. A kutatók már megkezdték javítását.

A Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) tudományos megfigyeléseit, és a bolygó felszínén barangoló két robotot segítõ kommunikációs csatornaként mûködését egyelõre felfüggesztették. Az Opportunity és a Curiosity ezért a Mars Orbitert használja kommunikációs állomásként.

Mindez azonban hamarosan változhat, miután a NASA közleménye szerint már dolgoznak helyreállításán.

Biztonsági módra váltásra akkor kerül sor, amikor egy ûrszonda az elvárhatótól eltérõ feltételeket tapasztal. Az MRO-nál korábban négyszer merült fel a váratlan számítógépcsere kiváltotta biztonsági mód, legutóbb 2011 novemberében. Eme meghibásodások okát nem sikerült meghatározni. Ezenkívül azonban számítógépcserék nélkül is lépett már biztonsági módba.

A jelenlegi biztonsági mód során ráadásul tartalék rádió transzponderre is váltott. Bár míg ezzel is el tudja látni feladatát, a mérnökök igyekeznek feltérképezni, mi történhetett a másik készülékkel, és életet tudnak-be lehelni bele.

A 720 millió dolláros MRO nyolc éve, 2006. március 10-én állt pályára a Mars körül. Azóta több adatot küldött haza, mint az összes korábbi és jelenlegi interplanetáris misszió együttvéve. Kétéves elsõdleges fázisa alatt teljesítette minden tudományos célját. Küldetését eddig háromszor – legutóbb 2012-ben – hosszabbították meg. A misszió hosszú élettartama lehetõvé teszi, hogy a kutatók tanulmányozzák a Vörös Bolygó szezonális és hosszú távú változásait.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!