2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Akácvita: semmi köze az Európai Uniónak ahhoz, hogy Magyarországon milyen fák nõnekForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-13 10:59:48
Semmi köze nincs az Európai Uniónak (EU) ahhoz, hogy Magyarországon milyen fák nõnek – jelentette ki a vidékfejlesztési miniszter. Fazekas Sándor hangsúlyozta: elfogadhatatlan, hogy Brüsszel kiirtatná a magyar tájhoz évszázadok óta hozzátartozó akácfákat. A tárcavezetõ emlékeztetett: az akác adja a hazai erdõterületek 25 százalékát, a Magyarországon termelt méz fele akácerdõbõl származik, és az ágazat 80 ezer embernek ad megélhetést. Az unió illetékes szóvivõje szerint még semmirõl sem döntöttek.

Szorgalmasan dolgoznak a méhek Jászapáti határában. Magyarországon jelenleg csaknem 1 millió 100 ezer méhcsalád évente átlagosan 25 ezer tonna mézet állít elõ. Ennek több mint fele igen jó minõségû akácméz, amely az egészséghez nélkülözhetetlen vitaminokat, nyomelemeket tartalmaz.

A méz alapanyagát adó fehér akác könnyen felkerülhet arra az uniós tiltólistára, amely a nem õshonos, gazdaságilag káros, visszaszorítandó állat és növényfajokat tartalmazza majd.

Ez – szakemberek szerint – óriási károkat okozna az agrárgazdaságnak, hiszen az erdészetek nem telepíthetnének többé akácfákat, a meglévõket pedig ki kellene irtaniuk, ami csaknem 20 ezer méhészettel foglalkozó családi gazdálkodónak és õstermelõnek, valamint az általuk foglalkoztatott 80 ezer embernek jelentene komoly problémát.

„Nekünk, magyar méhészeknek ez nagyon veszélyes, hiszen az egyik fõ bevételi forrásunkat az akác, az akácméz jelenti, amely nagyon egészséges, kevés pollent tartalmaz, az akácerdõ környezetében más növények egy idõben nem virágoznak, így teljesen tiszta, bioméznek mondható” – magyarázta szerdán a Híradónak Madaras Imre kunhegyesi méhész.

A vidékfejlesztési miniszter a múlt héten levelet írt az EU környezetvédelmi biztosának, amelyben azt kérte, hogy az akácot ne tegyék fel a feketelistára.

„Semmi köze az Európai Uniónak ahhoz, hogy Magyarországon milyen fák nõnek. Egy olyan szabályozást erõltet az EU Bizottsága, amely hasonló a görbe uborkához. Az EB bele akar szólni abba, hogy milyen fák legyenek a magyar erdõkben és olyan dolgokba, amelyekhez az Uniónak semmi köze” – nyomatékosította Fazekas Sándor.

Brüsszelben megerõsítették, hogy megkapták a magyar vidékfejlesztési miniszter levelét. A környezetvédelmi biztos szóvivõje szerint Magyarországnak nem kell aggódnia az akácfa miatt.

„Ez a lista ma még nem létezik. Csak akkor készülhet el, ha a jogszabálytervezetet elõbb a tagállamok és az Európai Parlament is elfogadta. A lista összeállítása ezt követõen szakértõk feladata lesz a tagállamok részvételével” – mutatott rá Joe Hennon, az Európai Bizottság környezetvédelmi biztosának szóvivõje.

A magyar agrár tárca egyébként hungarikummá nyilvánítaná az akácot, így is védve, hogy ne kerüljön fel az uniós tiltó listára.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!