2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Elindult a regisztráció a Diplomamentõ programraForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-14 19:48:31
Csütörtöktõl lehet regisztrálni a kormány által indított Diplomamentõ programra, és várhatóan április végén el is indulnak az angol, a német és a francia nyelvtanfolyamok.

Ez hangzott el a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) közös, csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Czomba Sándor, az NGM foglalkoztatáspolitikai államtitkára kiemelte: kibõvítették a válaszható nyelvek körét, így nemcsak angol és német, hanem francia kurzusokat is tartanak majd. Különbözõ intenzitású tanfolyamok, 120, 180 vagy 240 órás közül lehet majd választani, a maximálisan adható támogatás fejenként 300 ezer forint lesz.

Pákozdi Szabolcs, a programot megvalósító OFA ügyvezetõ igazgatója elmondta: a március 10-i határidõig mintegy 160 képzõ intézmény pályázata érkezett be az OFA-hoz; feldolgozásukat még a héten elkezdik. Az egyéni érdeklõdõk április 4-éig regisztrálhatnak, de a regisztráció még nem minõsül pályázatnak. A pályázati kiírások várhatóan április közepén jelennek meg, és azok is pályázhatnak, akik elõzetesen nem regisztráltak.

Pákozdi Szabolcs hangsúlyozta: a programra olyanok jelentkezhetnek, akik államvizsgájukat a hazai felsõoktatásban sikeresen teljesítették, és ezt igazolják, vagyis már csak a nyelvvizsga hiányzik ahhoz, hogy átvegyék diplomájukat. További feltétel, hogy ne álljanak hallgatói jogviszonyban, és vállalják az államilag elismert nyelvvizsga megszerzését, valamint rendelkezzenek alapfokú nyelvismerettel.

Hozzáfûzte: a regisztráció és a jelentkezés is elektronikusan zajlik majd. A programot az eredeti, 2015. augusztus 15-i dátum helyett 2015. december 31-éig meghosszabbították, vagyis addig kell nyelvvizsgát szerezniük a résztvevõknek. Az ügyvezetõ igazgató felhívta rá a figyelmet, hogy azok is jelentkezhetnek, akiknek csak a nyelvvizsga egyik része van meg.

Czomba Sándor elmondta: több 10 ezer diploma "porosodik" a felsõoktatási intézmények tanulmányi osztályain azért, mert a hallgatóknak már csak a nyelvvizsgájuk hiányzik a diplomához. A 3 milliárd forint forrásból megvalósuló Diplomamentõ program körülbelül 10 ezer fiatalon segíthet - tette hozzá.

Az államtitkár felhívta rá a figyelmet, hogy több mint 6000 olyan regisztrált álláskeresõt tartanak nyilván, akinek már csak a nyelvvizsga hiányzik a diplomához. A diplomások foglalkoztatási rátája az európai uniós átlag közelében van, vagyis a magyar munkaerõpiac is díjazza a tudást, a magasabb végzettséggel rendelkezõk könnyebben elhelyezkednek, a program javítja munkaerõ-piaci esélyeiket - hangoztatta.

Elsõsorban azoknak szánják a tanfolyamokat, "akik már tettek valamit", vagyis rendelkeznek alapfokú nyelvtudással, de nem kell alapfokú nyelvvizsga-bizonyítvány a képzés megkezdéséhez; a képzõ dönti el, megfelel-e a képzés megkezdéséhez szükséges szintnek a pályázó - jelezte Czomba Sándor.

Hozzáfûzte: az elõzetes regisztráció keretében lehetõség lesz megjelölni más nyelveket is, ez egyelõre annak felmérését szolgálja, hogy milyen nyelvismeretük van még a jelentkezõknek, és ha késõbb lesz még forrás, akkor azokat a nyelveket is bevonják a programba.

Pákozdi Szabolcs kiemelte: minden megyében, összesen 73 helyszínen szeretnék elindítani a képzéseket, az idõpontok és az intenzitás rugalmas lesz, a jelentkezõk választhatják ki a nekik megfelelõt. A pályázás során elõnyben részesítik a regisztrált álláskeresõket és azokat, akiknek lakhelyén az országos átlag feletti a munkanélküliségi ráta.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!