2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Köztéri szobor az iskola névadójánakForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-03-16 19:25:34
Karacs Ferenc és Gyõrfi Lajos két évszázadnyi különbséggel koruk egyaránt elismert emberei.

A helyi múzeumnak és középiskolának is nevet adó Karacs Ferenc rézmetszõ és térképkészítõnek immár köztéri szobra is van Püspökladányban, mégpedig a középiskola elõtti parkban. A Gyõrfi Lajos, Püspökladányban élõ szobrászmûvész által készített mûalkotást szombaton, március 15-én nagy számú érdeklõdõ elõtt, ünnepélyes keretek között leplezte le Bodó Sándor, országgyûlési képviselõ, Dombi Imréné, polgármester és Prokai Gábor mûvészettörténész.

-A város egyik legfontosabb épülete elõtt, amely egy nagy tiszteletre méltó ember nevét viseli, állítottuk fel az összefogással megvalósult köztéri alkotást – fogalmazott köszöntõjében Dombi Imréné, majd a szobor alkotójának méltatásával folytatta: – Karacs Ferenc, a maga idejében, a XVIII. század végén és a XIX század elsõ évtizedeiben ugyan olyan nagyság és elismert ember volt, mint napjainkban Gyõrfi Lajos szobrászmûvész.

-Ha egy közösség nem gondol elõdeire, tévútra téved – ezek már Bodó Sándor szavai voltak. A térség országgyûlési képviselõje avató beszédében az elõdök ténykedésére, emlékük megõrzésére helyezte a hangsúlyt. – A környék fiatalságának a Karacs Ferenc nevét viselõ iskola legyen egy alkotó szellemi mûhely – zárta avatóját a politikus.

Karacs Ferenc kõtalapzatra helyezett bronz szobrát és a kompozícióhoz tartozó, a rézmetszõ és térképkészítõ születési és halálozási helyét, idõpontját, valamint G. Nagy Ilián, ugyancsak Püspökladányban született költõ sorait megörökítõ emlékkövet Prokai Gábor, mûvészettörténész méltatta.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!