2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Három együttmûködési dokumentumot írtak alá a V4 védelmi minisztereiForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-16 19:32:26
Címkék: Bihari hírek, v4
A visegrádi országok közös védelmi tervezési együttmûködésérõl, hosszú távú védelmi elképzelés megalkotásáról, valamint a 2016-ban készenléti szolgálatba álló V4-EU harccsoportról írtak alá megállapodási dokumentumokat a négy ország védelmi miniszterei Visegrádon.

Hende Csaba honvédelmi miniszter a sajtótájékoztatón a most aláírt dokumentumokat mérföldkõnek nevezte a V4 országcsoport (Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia) védelmi együttmûködésében.

A 10-15 évre szóló, hosszú távú védelmi elképzelésrõl szóló dokumentum rögzíti, hogy a megváltozott biztonsági helyzetre tekintettel az európai országoknak (beleértve a visegrádi négyeket is) nagyobb szerepet kell vállalniuk saját biztonságuk megteremtéséért. Mint ahogy Hende Csaba kifejtette: a V4 országai kötelezettséget vállalnak arra, hogy megállítják védelmi kiadásaik csökkentését, majd a gazdasági lehetõségektõl függõen növelik is, közelítve a NATO által javasolt szinthez.

Szerepel továbbá a dokumentumban az oktatási és kiképzési együttmûködés elmélyítése és a visegrádi országok évente megrendezendõ hadgyakorlata, amelynek részleteit egy V4-es kiképzési és gyakorlattervbe foglalják. Ezzel összefüggésben a négy ország miniszterei döntöttek arról is, hogy az elsõ közös visegrádi hadgyakorlatot 2016 második felében, egy NATO-gyakorlathoz kapcsolódva hajtják végre.

A közös védelmi tervezési együttmûködésrõl szóló megállapodásban rögzítették, hogy minden jelentõs beszerzés elõtt kötelesek megvizsgálni, nem lehetne-e azt V4-es (vagy legalább két-három oldalú) együttmûködésben megvalósítani - ismertette Hende Csaba. A V4-EU harccsoporttal kapcsolatban a magyar honvédelmi miniszter azt mondta: a 2016-ban fél évig készenlétet adó egység hosszú távon alapját képezheti egy NATO-, EU- vagy egyéb mûveletekben alkalmazható közös regionális erõnek.

Hende Csaba korábban elmondta: a 2016-ban létesítendõ mintegy 3000 fõs közös katonai egység hat hónapos rotációban lát majd el készültségi feladatokat az Európai Unió számára.

Martin Stropnicky cseh védelmi miniszter a visegrádi sajtótájékoztatón azt mondta: a visegrádi négyek együttmûködése egyre hatékonyabb. Kiemelte, hogy a négy ország a védelmi kérdésekben alkotott közös álláspontjával fontos témák kezelését tudja befolyásolni a NATO-ban. Tomasz Siemoniak lengyel nemzetvédelmi miniszter is hangoztatta, hogy a V4-es együttmûködés teljesen egyedülálló a NATO-n belül. Kitért rá: a jelenlegi európai helyzet azt tanúsítja, hogy - sajnálatos módon - egy korábban elképzelhetetlen katonai konfliktus is bekövetkezhet. Ezért is fontos, hogy a NATO-ban és az EU-ban a négy visegrádi ország dinamikusabbá tegye együttmûködését. Az aláírt dokumentumokban is kiemelték, hogy szükség van az európai védelmi képességek javítására - tette hozzá. Martin Glvác szlovák védelmi miniszter azt mondta: a visegrádi országok méretük és elhelyezkedésük folytán is rá vannak kényszerülve az együttmûködésre.

A V4 védelmi miniszterei késõbb az osztrák, a horvát és a szlovén védelmi miniszterrel együtt az ukrán és a balkáni biztonsági helyzetrõl egyeztetnek, majd a Közép-európai Védelmi Együttmûködés országai (Ausztria, Horvátország, Csehország, Magyarország, Szlovákia, Szlovénia), továbbá a megfigyelõként részt vevõ Lengyelország védelmi miniszterei tartanak ülést Visegrádon.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!