2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Koalícióra készül a legerõsebb magyar párt a szerbiai választások gyõztesévelForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-17 14:42:01
Miniszteri posztokat nem akar vállalni a Vajdasági Magyar Szövetség a szerbiai parlamenti választások után, de a párt elnökének meggyõzõdése, hogy a parlamenti többség része lesznek.

Nagyon elégedett a szerbiai köztársasági parlamenti választás eredményével Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke, aki a 180 perc hétfõi adásában azt mondta: meglepte, hogy az elõzetes eredmények szerint hét helyet nyertek a törvényhozásban.

Zsugorodó magyar közösség mellett sikerült javítani az eredményen

A VMSZ legutóbb huszonkét éve, 1992-ben jutott ennyi mandátumhoz, miközben a szerbiai magyarság lélekszáma azóta százezerrel csökkent.  A politikus hangsúlyozta, pártja 2007 óta minden választáson megerõsödött, akkor három mandátumuk volt, aztán négy, 2012-ben öt, idén pedig már hét. „Olyan mértékben kapaszkodott össze a vajdasági magyar közösség, mint talán a kilencvenes évek elején” – fogalmazott. Hozzátette: a magyarok részvételi aránya lényegesen meghaladta az 53,2 százalékos országos átlagot, 70 százalék fölött alakult.

Pásztor István szerint, függetlenül attól, hogy az utóbbi egy-másfél évben is több mint tízezer magyar költözött el a Vajdaságból – ha nem is állandó jelleggel – kenyérkereseti céllal, az eredmény azt igazolja, hogy talpra állt, erõs közösségrõl van szó.

Szerbiában a szavazópolgárok 250 köztársasági parlamenti képviselõt választott. A lakosok tizenkilenc listára szavazhattak, a VMSZ önállóan indult. A legerõsebb szerbiai magyar pártnak a korábbi parlamentben öt mandátuma volt. A kisebb vajdasági magyar pártoknak az új ciklusban nem lesz egyetlen képviselõjük sem a belgrádi parlamentben.

A magyarok céljait a kormány céljaivá is tenné a VMSZ

Pásztor István szerint, bár a választások gyõztesének, a Szerb Haladó Pártnak (SNS), pusztán a számokat tekintve, nincs szüksége a magyar párttal kötendõ koalícióra, de mivel a VMSZ ennyire megerõsödött, az SNS ezt a döntést nem tudja majd megkerülni. Ez pedig a VMSZ számára azt eredményezi, hogy a választási programjában megfogalmazott választási prioritásokat úgy próbálja érvényre juttatni, hogy azok az új kabinet prioritásai is legyenek. Ez a VMSZ elsõdleges célja, és a hét mandátum arra is elég lesz, hogy a párt politizálása helyi szinten is megerõsödjön – fogalmazott Pásztor István.

A politikus hozzátette: a VMSZ a választások elõtt és most is arra készül, hogy a parlamenti többség része lesz. A magyar párt közvetlen kormányzati szerepet miniszteri vagy miniszterelnök-helyettesi szinten nem kíván vállalni, de fontosnak tartaná, ha egy-egy tárcához a magyar érdekeket képviselõ szakpolitikusokat tudna juttatni.  Pásztor István azt is elmondta, hogy vasárnap éjjel az SNS elnökével, Aleksandar Vucictyal telefonon beszéltek, és abban maradtak, hogy a következõ két-három napban megkezdik azokat a beszélgetéseket, amelyeket Pásztor István meggyõzõdése szerint sikerrel tudnak majd lebonyolítani és lezárni.

A VMSZ elnöke emlékeztetett rá, hogy Szerbia másfél hónapja indította el uniós csatlakozási tárgyalásait, amelyek a következõ négy évben várhatóan befejezõdnek. Ebben a folyamatban nagyon fontos, hogy a vajdasági magyar közösség érvényre tudja juttatni a saját prioritásait, és így olyan törvényhozás alakuljon ki, amely a magyarok problémáit is megoldja – hangsúlyozta a VMSZ elnöke.

Váratlan sikerek, hatalmas bukások

A vasárnap megtartott, elõre hozott szerbiai parlamenti választásokat váratlan sikerek és hatalmas bukások jellemezték. A Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ (CeSID) elõzetes eredményei alapján a jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS) a szavazatok 48,8 százalékát szerezte meg, ami 157 helyre elég a 250 fõs parlamentben. A bejelentések szerint az új kormányfõ is a párt elnöke, Aleksandar Vucic lesz.

A második helyen az eddigi koalíciós partnere, a baloldali Szerbiai Szocialista Párt (SPS) végzett 14 százalékkal, ami 45 mandátumra elég. Az 5 százalékos parlamenti küszöböt emellett átlépte az ellenzéki Demokrata Párt (DS) 5,9 százalékkal, és az ebbõl kivált, Boris Tadic volt államfõ által vezetett Új Demokrata Párt (NDS) 5,7 százalékkal.

A korábbi 2012-es köztársasági parlamenti választásokat szintén a jobboldali Szerb Haladó Párt (SNS) nyerte. Az  Aleksandar Vucic vezette párt azután tudott kormányra kerülni, hogy a miniszterelnöki posztot átengedte a harmadik helyezett baloldali Szerbiai Szocialista Pártnak (SPS). A koalíciót az feszítette szét végül, hogy Vucic úgy látta, az SNS eléggé megerõsödött ahhoz, hogy ne kelljen alkut kötni többet a szocialistákkal.

A Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ adatai szerint idén a majdnem 6,8 millió szavazópolgár 53,2 százaléka járult a szavazóurnákhoz. A részvételi arány 5,5 százalékkal volt alacsonyabb, mint a 2012-es parlamenti választásokon. Közép-Szerbiában többen vettek részt a voksoláson, mint Vajdaságban.

Vécsey Dániel politológus szerint köztudott, hogy Közép-Szerbia inkább jobboldali beállítottságú terület, Vajdaság pedig inkább baloldali. Szerbiában jelenleg a baloldal nagyon szétaprózódott, az ide sorolható legnagyobb párt, a Demokrata Párt (DS) két részre szakadt. A szavazók közül sokan csalódtak a baloldali erõben, ezért voksukat a DS-t „büntetve” adták le. Váratlan sikerek és hatalmas bukások a szerbiai választásonSzerbiai választások - A VMSZ folyamatosságra törekszikPásztor István a magyar-szerb történelmi megbékélésrõlEU: Szerbia örül a csatlakozási tárgyalások megkezdésénekA VMSZ átadta listáját az elõre hozott parlamenti választásokhoz

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!